Mainsite VNB en bereikbaarheidsproblemen

Forumregels, storingsmeldingen van het eigenbedrijf (VNB/ONB) en marktrestricties
Forumregels
Welkom op het forum van HoogspanningsNet (https://www.hoogspanningsnet.com).

1. Algemene functie van het forum

Het forum is bedoeld voor uitwisseling van kennis, beantwoording van vragen, het bediscussiëren van het hoofdonderwerp, van dingen op de mainsite en voor het delen van foto's. Het forum beschikt over Tapatalk om mobiel gebruik te vergemakkelijken. De content van dit forum, hoewel soms ingewikkeld, is in principe geschikt voor alle leeftijden.

2. Gedraging op het forum

Je gebruikersnaam is uniek. Denk er goed over na voordat je hem vastlegt. Nicknames en aliassen zijn toegestaan zodat iedereen die zijn eigen naam niet kan gebruiken (socialmediabeleid van de werkgever) alsnog mee kan doen. Veel gebruikers kiezen voor alleen een voornaam. Er wordt op dit forum geen leeftijdsgrens gehanteerd: iedereen wordt gelijk behandeld. Een URL als gebruikersnaam, controversiële namen of oneerbiedwaardige namen worden niet geaccepteerd. Discutabele emailadressen bij registratie kunnen reden zijn voor accountweigering. De voertaal is Nederlands en incidenteel Engels, Duits of Deens. Het beheer gebruikt de spelling volgens het Witte Boekje.

3. Content en berichten

Berichten worden op vrijwillige basis geplaatst en worden in principe niet verwijderd, tenzij ze een grievende, beledigende of kwetsende lading hebben of bedoeld zijn tot uitlokking. Het forum is niet bedoeld als plek om reclame te maken, maar het opnemen van een link naar je eigen site in je onderschrift is geen probleem. Het forum is niet bedoeld als platform voor enige vorm van activisme, als hotlinkplaats of als plek om te verwijzen naar spam, malware, warez of illegale content. Berichten dienen verder constructief bij te dragen aan discussie en uitwisseling. Het slechts plaatsen van een URL, zelfs indien die relevant is voor de discussie, is niet toegestaan zonder bijgeschreven toelichting.

3. Foto's gehost als bijlage

Foto's dienen legaal te zijn verkregen. Vermeld bij gebruik van foto's van derden altijd de bron en vraag altijd de eigenaar om toestemming. Het plaatsen van foto's geschiedt op conto van de accounthouder van het bericht waarin de foto is geplaatst. De accounthouder draagt te allen tijde de volledige verantwoordelijkheid voor de inhoud van al zijn berichten!
Geplaatste foto's gehost als bijlage kunnen door HoogspanningsNet worden gebruikt op de mainsite en in de netkaart.

5. Rol van de forumgebruikers

De rol van iedere forumgebruiker is persoonlijk. De inhoud van berichten en alles wat daarin wordt getoond, besproken en bekritiseerd, geeft de situatie weer vanuit persoonlijk perspectief van de accounthouder. Gebruikers zijn niet noodzakelijkerwijs bekwaam en berichten kunnen feitelijke onjuistheden bevatten.

6. Omgangsregels.

Het is niet toegestaan om grievende, discriminerende, lasterende, aanstootgevende of ongepaste afbeeldingen te plaatsen. Politiek, religie en moderne maatschappelijke thema's zijn niet toegestaan.

7. Moderatiebeleid.

Er wordt een three strikes out-beleid gehanteerd bij conflicten of overtredingen.
1: waarschuwing
2: tijdelijke afschakeling (30 intradays)
3: permanente afschakeling.
Permanente afschakeling (een ban) is niet herroepbaar en wordt nooit meer opgeheven. In ernstige gevallen kan het beheer direct stap 2 of 3 hanteren.

Vragen kunnen worden gesteld aan het beheerteam.
Plaats reactie
Gebruikersavatar
Hans
Site Admin + actief in het mainsite team
Berichten: 3817
Lid geworden op: 03 dec 2011 20:49
Dichtstbijzijnde trafo: Veenoord 110/10 kV

Mainsite VNB en bereikbaarheidsproblemen

Bericht door Hans » 24 jan 2018 17:40

De laatste tijd hebben we wat problemen ervaren met de performance binnen het EB-cluster.

De inmiddels weer opgeloste problemen met de netkaart zijn al bekend, maar ook de mainsite heeft wat groot onderhoud nodig. Het lijkt erop dat er een plugin moeilijk doet of anderszins iets vertraging geeft binnen Wordpress. Daardoor verschijnt met enig regelmaat een onbeleefd scherm van de webhost over dat de server het te druk heeft. Dat is geenszins het geval, het lijkt er eerder op dat er een plugin 'hangt' die de server slechts laat dénken dat ie het vreselijk druk heeft.

Om uit te vinden hoe dat precies zit en hoe het te verhelpen is, gaat ergens dit weekend de mainsite een paar uur in de Voorzien Niet-Beschikbare toestand. Een precies moment is nog niet aan te geven, dat hangt een beetje af van wanneer ondergetekende tijd heeft en of zich geen toestand voordoet waarbij een restrictie geldt zodat we niet mogen afregelen (denk aan een stroomstoring waarna iedereen op de site duikt).

Het forum en de netkaart hebben geen last van het onderhoud en blijven gewoon voor de markt beschikbaar.

Gebruikersavatar
Hans
Site Admin + actief in het mainsite team
Berichten: 3817
Lid geworden op: 03 dec 2011 20:49
Dichtstbijzijnde trafo: Veenoord 110/10 kV

Re: Mainsite VNB aankomend weekend

Bericht door Hans » 27 jan 2018 10:39

Eerste periode van VNB is inmiddels geweest.
Vanmorgen heb ik op één na (het splash screen voor onderhoud) alle plugins afgeschakeld, de cache geleegd en vervolgens conform het herstelplan weer een voor een onder spanning gebracht. Daarbij werden eerst de meest essentiële plugins in dienst genomen, waarna subsequent de steeds minder essentiële exemplaren volgden.

Zonder plugins zag de site er niet uit omdat allerlei menublokken dan permanent verschijnen. Maar de site was werkelijk bliksemsnel. Ik dacht eerst dat F5 het niet deed: binnen een tiende van een seconde stond de hele site er, met foto's en al. :lol:

Maar ja, daar heb je niets aan met een verminkt uiterlijk. Al doende bleek dat niet één plugin de echte boosdoener was. Met het inschakelen van steeds meer plugins bleek de laadtijd lineair (eerste tien plugins) en daarna exponentieel toe te nemen, wat ons bij de conclusie brengt dat de oude hypothese waarschijnlijk klopt: puur de loading die twintig exemplaren per stuk geven is cumulatief de oorzaak.

Oplossen is dan ook niet eenvoudig. De meeste plugins zitten er niet voor niets op: ze doen wat. Submenu's verbergen, het mogelijk maken van Iframe-inbedding, het dichttimmeren van de inlog- en beveiliging, SEO-optimalisatie, pagina's in kolommen splitsen, FAQ- en quiz tonen, een contactformulier tonen en fotogalerijen tonen... Het is dus bijna niet te doen om zomaar driekwart weg te doen.
Toch is er wel laaghangend fruit (of laaghangende draden) waar iets mee gedaan kan worden. Om het woordje beveiligd weg te krijgen van de titel in de Experthoek draaide een aparte plugin. Nuja, die kan gemist worden. Ook de fotogalerijplugin kan wel even op non-actief, omdat we toevallig toch bezig zijn met herstructureren van die hoek van de site. Mime type icons is een nice-to-have die een icoontje voor PDF en de bestandsgrootte toont bij downloadlinks: leuk, maar niet direct essentieel. Op die manier zijn er toch nog acht plugins die tijdelijk of permanent zijn wegbezuinigd, zodat we het gebied waarin exponentiële toename wordt gerealiseerd bijna 'uit' zijn. De laadtijden zitten bij mij nu tussen één en anderhalve seconde voor een willekeurige pagina. Dat is al een stuk beter dan de vier seconden van voorheen.

Morgenvroeg volgt een tweede VNB om te kijken wat er nog meer kan worden gedaan binnen het CMS zelf om de functionaliteit van sommige plugins over te hevelen naar het CMS zelf.
Halfverankering is net als Volbeat: het kan altijd

BaDu
Globale moderator
Berichten: 2075
Lid geworden op: 18 mar 2014 13:55
Dichtstbijzijnde trafo: Kattenberg

Re: Mainsite VNB aankomend weekend

Bericht door BaDu » 27 jan 2018 16:43

Ik neem aan dat we al gebruik maken van de caching mogelijkheden die antagonist biedt?
KML-generator generator

Gebruikersavatar
Hans
Site Admin + actief in het mainsite team
Berichten: 3817
Lid geworden op: 03 dec 2011 20:49
Dichtstbijzijnde trafo: Veenoord 110/10 kV

Re: Mainsite VNB aankomend weekend

Bericht door Hans » 27 jan 2018 17:44

Dat klopt. De cache waar ik het over had is de plugin WP Fastest Cache.
WP Total Cache hebben we in het verleden (meer dan een jaar terug) ook gebruikt, maar die bleek minder goed te werken op een website die dag aan dag juist relatief weinig verandert. Op dat vlak valt dus -helaas- geen extra winst meer te behalen.

Op een ander vlak mogelijk wel. Ik heb het idee dat Jetpack, de tool die o.a. voor de sitestatistieken en de likebuttons onder de pagina's in gebruik is, ook wel vrij zwaar loopt. Los daarvan zitten we ook met een cookieskwestie vanwege die knoppen en in Firefox wil het exemplaar van Facebook niet eens goed in beeld verschijnen. Zoals men kan zien voor wie het opvalt, vandaag staan ze dan ook uitgeschakeld zodat er wat mee kan worden geëxperimenteerd. Misschien is dat Jetpack in tegenspraak met zijn naam juist eerder een flinke rem.
Halfverankering is net als Volbeat: het kan altijd

Gebruikersavatar
Hans
Site Admin + actief in het mainsite team
Berichten: 3817
Lid geworden op: 03 dec 2011 20:49
Dichtstbijzijnde trafo: Veenoord 110/10 kV

Re: Mainsite VNB aankomend weekend

Bericht door Hans » 27 jan 2018 18:27

Herstel, Jetpack is de oorzaak van het grootste deel van de traagheid.
Even googelen op wordpress website jetpack slows down site en er gaat een riool open van voornamelijk zeer recente berichten (de laatste paar maanden) waarin allerhande Wordpressgebruikers allemaal precies hetzelfde zeggen. Het wonderlijke is dat het wel de laatste plugin is waaraan je denkt bij een traag exemplaar: niet alleen de naam, maar ook de auteur (Automattic, de fabrikant van Wordpress zelf nota bene) doen toch echt vermoeden dat het ding strak in elkaar zou moeten zitten. Niets blijkt minder waar.

Ik laat 'm vanavond eens uit. Kijken wat er gebeurt en of er nu in de backlog geen nieuwe fouten verschijnen.
Halfverankering is net als Volbeat: het kan altijd

Gebruikersavatar
Hans
Site Admin + actief in het mainsite team
Berichten: 3817
Lid geworden op: 03 dec 2011 20:49
Dichtstbijzijnde trafo: Veenoord 110/10 kV

Re: Mainsite VNB en bereikbaarheidsproblemen

Bericht door Hans » 21 feb 2018 09:48

Hoewel de traagheid van de website voor het grootste deel is opgelost, geldt dat nog niet voor de bereikbaarheid. Nog steeds is er af en toe een hickup waarbij de I/O, het aantal verbindingen en met name de processorcapaciteit soms een factor tien overtopt of aangesproken worden zonder dat er een schijnbare oorzaak voor is.

We hebben al van alles geprobeerd, maar ondanks het testen van alle plugins door ze individueel in en uit te schakelen en ondanks herhaald contact met de webhost over wat dit zou kunnen veroorzaken is het probleem nog altijd aanwezig. Omdat die pieken zich tot het Europese daggedeelte van het etmaal beperken (ongeveer gelijk op met de load gegenereerd door menselijke gebruikers) ga ik er niet vanuit dat er ergens een hack of corrupte plugin zit die processorcapaciteit steelt voor cryptomining of anders zulks. Verder zijn de pieken binnen het dagdeel van het etmaal willekeurig gepositioneerd en houden ze een licht verband met het totale aantal hits die dag.

De kans is klein maar niet onmogelijk dat niet de mainsite maar het forum of de netkaart deze problemen genereert.
Omdat gewroet en gegraaf in de mainsite niet tot resultaat leidde en ook de error logs van de webhost geen duidelijk beeld laten zien, gaan we over tot het inklemmen van het probleem. In het EB-cluster kan de mainsite, het forum of de netkaart de oorzaak zijn. Het is zaak daar duidelijkheid over te krijgen.

De komende dagen wordt het winter met mooi weer. De verwachting is dat we dan weinig bezoekers krijgen. Met name aankomende zondag lijkt een buitengewoon rustige dag te gaan worden. Plan de campagne is om die dag te benutten voor een vervelende maar noodzakelijke test: het bewust spanningsloos maken van de mainsite (hoogspanningsnet.com/*) voor een volledige dag, terwijl het forum en de netkaart operationeel blijven. Zelfs op dagen met weinig bezoekers (waar afgelopen zondag met hetzelfde weerbeeld reeds een mooi voorbeeld van was) blijven die pieken zich manifesteren. Door de mainsite opzettelijk een dag spanningsloos te zetten valt dan te controleren of de oorzaak van de pieken in de mainsite zitten of dat een van de andere twee eenheden ze veroorzaakt. Dit vergemakkelijkt het zoeken naar een oplossing.

Bij voorbaat excuses voor de VNB zondag. In geval van calamiteiten waarbij noodvermogen moet worden geleverd (zoals een stroomstoring waardoor iedereen opeens op de site duikt) wordt de test overigens voortijdig beëindigd zodat we er alsnog staan als dat nodig is.

Plaats reactie