De kerst komt eraan en hoewel er de komende weken heel wat dingen en verenigingen zijn die de aandacht van ondergetekende opeisen, ben ik niet van plan om elke dag achter de computer te eindigen. Dus de mastengek gaat dan gewoon weer modelbouwen. (Er zijn welken die zich nu zuchtend het hoofd schudden, maar je moet maar denken, ieder zijn hobby's.) Een schaalmodel trafostation zoals Lemland heeft gedaan wordt het eerst nog even niet. Op dit moment is de inzet gewoon weer een losse hoogspanningsmast. En ditmaal stap ik af van de schaal 1:30. De schaal kan kleiner, de mast groter. Komt meteen het realiteitsgehalte van de knoopplaten ten goede.
Alle PGEM-katten, IJsselmij Duitse typetjes, hamerkoppen, dennenboom- en schaarmasten ten spijt, inmiddels gaat de keuze tussen twee ontwerpen.
Optie 1: Tweede of derde generatie PGEM-tonmast.

Voordelen: hoog, slank en smal mastmodel met vooral bij de derde generatie een duidelijke tonvorm. Makkelijk in de hoek te zetten en dus eenvoudig in de studentenkamer neer te zetten. Afhankelijk van de generatie is de toren uitgevoerd met kruisblokken of een tweevoudig slingerverband.
Nadelen: kan een woud van kniksteunen zijn, mast is veel toren en weinig traverse. Veel knoopplaten bij de derde generatie. Kans op omvallen bij bouw zonder fundament. Is ingewikkelder en komt preciezer dan een ET-donaumast: tonmasten zijn onvergeeflijker als het gaat om precisie van schemalijnen.
Optie 2: Tweede generatie ET-donaumast typetje PUEM/PNEM, maar zonder die rare kattenoortjes
Op deze foto die Tom heeft gemaakt staat een representatief exemplaar.
Voordelen: dit mastontwerp voldoet uitstekend aan wat mensen in hun hoofd hebben bij een hoogspanningsmast: een lekker 'oud' ontwerp donaumast zoals die bedoeld is, met een mooie hoge broek, kruisblokken, traversen en topstuk. Eenvoudiger in bouw dan een tonmast. Het is een vrij open model waarbij je niet direct in de verdrukking komt met allerlei korte staafjes. Bouw moet mogelijk zijn, want op een foto die ET in het nethistorietopic heeft staan, zien we exact hetzelfde mastmodel als demonstratiemodel in het hoofdkwartier van het SEP.
Nadelen: Veel kruisplatforms. Vrij breed ontwerp (bij 1:15 ongeveer een meter, bij 1:12,5 nog breder) dat opnieuw niet makkelijk in een hoek kan staan. Bevat gelaste delen. Is in de jaren 50 al eens eerder op schaal gemaakt door het SEP.
Dus. Ik laat de lezer een keuze maken. Gaan we ton of gaan we donau deze kerst?
Vertel en beargumenteer.