Pagina 1 van 1

Het kan ook zonder Tennet en co.

Geplaatst: 04 jul 2020 10:00
door Knarvel
Een zweedse woningsbouwvereniging bouwt twee identieke appartementen-complexen in Jönköping met totaal 42 wooneenheden. De helft is voorzien van eigen energievoorzieningen en waterzuivering, zodat aansluitingen op het elektriciteitsnet en riool wegvallen. De wooneenheden kosten plm. 340 k€, waarim ruwweg 100 k€ voor de zelfvoorzienende installaties begrepen is. Die zouden volgens de (wat optimistische?) prognose in 10 jaar terugverdient moeten kunnen worden. Zie voor het bron-artikel de site van duurzaambedrijfsleven.nl. Het kan dus toch!

Re: Het kan ook zonder Tennet en co.

Geplaatst: 04 jul 2020 10:45
door Hans
Tja... Dit bericht doet toch wat wenkbrauwen optrekken.
Een losse woning her en der die geen netaansluiting heeft kan zonder problemen. Maar ik zie wel een aantal grote problemen als je het op een hele stad loslaat.

De dichtheid van bewoners en verbruikers in een stad staat het simpelweg niet toe om ter plekke voldoende dak- en geveloppervlak te hebben voor de huidige standaard van 1 kWh/bewoner het gemiddelde etmaal rond zonder belachelijke concessies te doen aan hoe we de ruimte gebruiken. Dat verbruik gaat alleen maar verder omhoog als we aan de warmtepompen en elektrische auto's gaan.

De seizoensgang verhindert energiewinning in een stad in de winter, zeker zo eentje als Stockholm. Ontelbare savoniusrotors op de daken zie ik echt niet gebeuren en in de winter doen de panelen te weinig terwijl de vraag naar warmte (dus stroom) dan juist het grootste is. Al hang je de hele kelder van elk gebouw tjokvol huisbatterijen, dit ga je gewoon niet redden. Ook ontbreekt ons daarvoor het lithium en alleen al het maken en recyclen ervan is een klus die in het geval van Zweden absoluut niet uit te leggen valt vanwege reeds bestaande en correct functionerende hydropower.

Re: Het kan ook zonder Tennet en co.

Geplaatst: 04 jul 2020 10:57
door BaDu
Ik denk dat dit soort meterloze gebouwen inderdaad wel kunnen, maar dan moet je er wel van de grond af aan op ontwerpen. Het ombouwen van een bestaande voorraad woningen in een stad naar meterloos voortbestaan is mi een utopie (kan alleen in de verre toekomst).
Veel bestaande nederlandse woningen zijn te slecht geisoleerd en kunnen ook niet voldoende geisoleerd worden zonder hem vrijwel helemaal af te breken.

Overigens is het waterstofpad voor opslag wel interessant voor woningen (of kan dat zijn). De rendementen van elektrolysers worden steeds hoger en zijn inmiddels ruim boven de 80%) maar meer belangrijk de brandstofcellen voor de omzetting naar elektriciteit worden efficienter (40%) en genereren ook heet water (80-90C) als "bijproduct". Daarmee kan je weer verwarmen en dus het rendement flink opkrikken. Je eigen mini WKC dus :)

Re: Het kan ook zonder Tennet en co.

Geplaatst: 04 jul 2020 20:29
door kevelek
Dat het technisch mogelijk is, is bij deze (tegen 2023) bewezen.
Het wil daarom niet zeggen dat het natuurlijk zo maar overal mogelijk is.
In deze specifieke situatie is er ongetwijfeld gezocht naar een locatie die het technisch haalbaar maakt, en is de architectuur eveneens zo ontworpen dat alle details die kunnen bijdragen aan het ultieme doel dat ook doen. (inplanting, dakhelling, raamoppervlakte, energetische massa van het gebouw,...)

Dat brengt ons inderdaad bij het punt dat dit concept niet overal toepasbaar is, en al zeker niet op bestaande gebouwen zoals gezegd.
Echter zal het ongetwijfeld nieuwe inzichten naar boven brengen die mogelijk kunnen leiden tot een concept dat wel toepasbaar is op bestaande gebouwen. of toch kunnen helpen aan een milieu- en/of klimaatvriendelijker gebouwenpark.

De ontbrekende informatie is natuurlijk wat de werkelijk klimaat- en milieu-impact is op de volledige levensduur van het gebouw. Zulke technologische hoogstandjes kenmerken zich vooral door een complex en duur onderhoudsprogramma dat niet door de standaard bewoner kan worden uitgevoerd.
Maar ook hier zal het door zo een projecten zijn dat volgende gebouwen nog efficiënter kunnen zijn.

Het is toch maar weeral een Scandinavisch land dat het voortouw neemt..