[150kV] Stroomstoring Amsterdam Hemweg

Discussieer mee over de wereld van het grootschalig elektriciteitsnet en alles wat daarmee te maken heeft
Plaats reactie
Mastbeeld van deze aansluiting
Mark
Globale moderator
Loads: 1174
Aangesloten op: 25 jan 2012 01:06
Favoriete mastsoort: Donaumast

[150kV] Stroomstoring Amsterdam Hemweg

Load door Mark » 17 jan 2017 10:20

Deze ochtend hadden we weer eens een forse stroomstoring te pakken in de regio Amsterdam, waarbij in totaal zo'n 365.000 huishoudens werden getroffen. Ook de verkeerslichten in de stad en de seinen en wissels konden niet meer bediend worden wat grote vertragingen op de weg en het spoor gaf. Al vrij snel werd duidelijk dat het ergens mis gegaan moest zijn in westelijk Amsterdam, wat nu ook wordt bevestigd door TenneT. Het 150 kV station Amsterdam Hemweg heeft is er om 4.19 uitgevlogen waarna het enige uren heeft geduurd voordat alle verbindingen met lagere spanning weer werkte.

Persbericht TenneT

Mastbeeld van deze aansluiting
Hans
Site Admin + actief in het mainsite team
Loads: 3164
Aangesloten op: 03 dec 2011 20:49
Favoriete mastsoort: Tonmast

Re: [150kV] Stroomstoring Amsterdam Hemweg

Load door Hans » 17 jan 2017 15:06

Het nieuws ratelt de hele dag al door over de storing, die inmiddels toch al ruim zeven uur is opgelost. Kennelijk gebeurt er tot nu toe weinig anders in Nederland. In die zin eigenlijk een goed teken, omdat zo'n storing als dit in feite niets anders is dan een uit zijn krachten gegroeid stuk ongemak. Echt gevaarlijk is het niet, tenzij je hoogzwanger bent en net in een lift opgesloten zit van een gebouw dat geen noodstroomvoorziening heeft.

Men meldt dat het nog wel even kan duren voordat de oorzaak duidelijk is. Heel apart: als er ergens een trafo met vervroegd pensioen is gegaan of als een pantograafrailscheider een offday heeft, dan is de oorzaak in een wip gevonden. Blijkbaar is de storing zonder rook, explosies of andere visueel-akoestische effecten verschenen. Je zou kunnen denken aan een proces- of aansturingsfout. Of in het ergste geval aan een hack, daar moeten we tegenwoordig ook haast rekening mee gaan houden.

Toch lijkt men relatief weinig onder de indruk, tenminste niet als we de load op de mainsite bekijken. Die is vandaag tot nu toe amper het dubbele van wat anders rond deze tijd aan gebruikers zou zijn gepasseerd. Opmerkelijk weinig dus.
Wellicht komt dat omdat wij het deze keer zelf relatief laat oppikten en het tijdstip van de storing zodanig was dat de stroom zelf al grotendeels weer terug was toen de wereld 's morgens op gang kwam. Misschien dat juist daardoor de NS de wind van voren krijgt terwijl die deze keer onschuldig zijn.
Maar we moeten de avond nog, met de journaals en talkshows. We zullen eens zien wat er dan met de load gebeurt. In elk geval komt de load van vandaag de dag niet eens in de buurt van wat een goed potje lijndansen oplevert.
Trots geboren in het 110 kV-gebied

Mastbeeld van deze aansluiting
Tom
380 kV
Loads: 2087
Aangesloten op: 24 dec 2012 16:46
Favoriete mastsoort: Dennenboommast

Re: [150kV] Stroomstoring Amsterdam Hemweg

Load door Tom » 17 jan 2017 18:35

Het heeft inderdaad veel met de NS te maken. Plus, het treft de hoofdstad van het land. In de ochtend zijn er verslaggevers heen gestuurd en dan moeten de reportages wel worden uitgezonden natuurlijk ook al is de storing weer voorbij.

Mastbeeld van deze aansluiting
Paullus
220 kV
Loads: 323
Aangesloten op: 30 jun 2012 19:45
Favoriete mastsoort: Als het maar onder spanning is

Re: [150kV] Stroomstoring Amsterdam Hemweg

Load door Paullus » 20 jan 2017 18:27

Storing kan gebeuren natuurlijk. Het blijft techniek en ook mensenwerk.

Opvallend is wel dat er, in tegenstelling tot de grote storing van maart 2015, nu geen oorzaak wordt opgegeven. Dat vind ik merkwaardig. Normaal weet men meteen wat er is mis gegaan door analyse van de bedrijfsvoering. Nu wordt de oorzaak in nevelen gehuld.

Persoonlijk vind ik dat een slechte zaak. Uitleg van wat er is mis gegaan, geeft meer begrip en draagt uit dat men weet waar men mee bezig is. Wazig gedoe geeft juist een beeld dat men de zaken niet onder controle heeft en maar wat aan rotzooit. Dat kan toch niet de bedoeling zijn?

Mastbeeld van deze aansluiting
arie
150 kV
Loads: 151
Aangesloten op: 30 jan 2016 19:18
Favoriete mastsoort: concordemast alsbij Wateringen

Re: [150kV] Stroomstoring Amsterdam Hemweg

Load door arie » 20 jun 2017 20:40

hierbij de verklaring van Tennet van de storing

https://www.tennet.eu/nl/nieuws/nieuws/ ... amsterdam/

BaDu
Globale moderator
Loads: 1876
Aangesloten op: 18 mar 2014 13:55
Favoriete mastsoort: Deltamast

Re: [150kV] Stroomstoring Amsterdam Hemweg

Load door BaDu » 21 jun 2017 08:26

Ik heb inmiddels via mn werk het openbare rapport opgevraagd en ontvangen.
Ik mag dat vermoedelijk hier niet delen, maar in het kort samenvattend:

1) De veldsturing*) van een stroomtrafo was al maanden/jaren defect
2) Hierdoor is de isolatiehars van een wikkeling aan het degraderen tot dat deze op de betreffende dag om 4:19 doorsloeg
3) Door de doorslag ontstaat een fase-aarde sluiting
4) Deze wordt door de railbeveiliging correct opgemerkt en deze schakelt dan ook alle velden aangesloten op de B-rail uit
5) Er is echter in een aantal velden (de lijn velden) een fout in de relaisbesturing aanwezig waardoor ook alle velden op de A-rail worden uitgeschakeld
6) Hemweg 150kV is nu spanningsloos

Een combinatie van een technische en een engineering fout leidt dus tot deze uitval.
Alle beveiligingen hebben correct gedetecteerd en een uitschakeling aangestuurd, door de fout in het relais systeem van de lijnvelden is dat echter escaleert naar een uitschakelcommando voor het hele station.
De degradatie van de stroomtrafo is onopgemerkt gebleven (is ook bij visuele inspectie niet te zien)

Verder hebben er een aantal additionele schakelingen (op oa railscheiders) plaatsgevonden die de wederinschakeling bemoeilijkten. Deze "spontane" schakelingen zijn ontstaan op de volgende wijze.
- De schakelingen op Hemweg worden gestuurd middels een perslucht systeem, dit wordt ook als blusmedium (dmv een lokale tank) in de vermogensschakelaars gebruikt.
- Door de grote hoeveelheid schakelingen (22 stuks) bij stap 4 en 5 hierboven is het perslucht op een te lage druk gekomen
- Hierdoor schakelen een aantal componenten uit voorzorg uit (conform het ontwerp)

*) Veldsturing, dit stukje simpele draad en de bijbehorende metalisering van de giethars omhulling zorgt ervoor dat de behuizing van de stroomtrafo (gemaakt van kunststof) en de wikkeling isolatie op fase-potentiaal gehouden worden. Ontbreekt deze, dan onstaat er een potentiaalverschil over de kunststofdelen waardoor zich ontladingsbomen vormen die lokaal de isolatie degraderen. Indien dit maanden doorgaat is de isolatie zo ver gedegradeerd dat deze doorslaat.
KML-generator generator

Mastbeeld van deze aansluiting
Tom
380 kV
Loads: 2087
Aangesloten op: 24 dec 2012 16:46
Favoriete mastsoort: Dennenboommast

Re: [150kV] Stroomstoring Amsterdam Hemweg

Load door Tom » 21 jun 2017 09:37

Ik heb het rapport nog niet, maar er wordt in het persbericht gesproken over dat het unieke situatie is op het station van Hemweg. In welk opzicht is het uniek, het feit dat de relaisbesturing beide rails uitschakelt, of dat het persluchtsysteem faalt?

Mastbeeld van deze aansluiting
Knarvel
380 kV + Netkaartcrew
Loads: 922
Aangesloten op: 29 apr 2012 18:19
Favoriete mastsoort: Gaffelmast

Re: [150kV] Stroomstoring Amsterdam Hemweg

Load door Knarvel » 21 jun 2017 14:22

De unieke situatie slaat m.i. op het ontwerp van het station en de beveiliging. Het is het produkt van het toenmalige GEB-Amsterdam, en die wisten in die tijd zowiezo alles beter... Daarvan getuigd ook het ontwerp van 'slands grootste 50 kV station, 4x dubbelrail in een vierkant geschakelt, in een geouw van 280 meter. Er waren daar duidelijk lieden aan het werk die een zeer centralistische kijk op de energievoorziening hadden.
Er blijkt nu, na een jaar of 35, een denkfout in het ontwerp te zitten waardoor een velddefekt ten onrechte de stationsbeveiliging triggerde... Beetje dom, maar het is ook wel lastig om alle mogelijke faalkansen met hun interactie volledig te kunnen simuleren... Wat maar weer eens bewijst dat je een systeem het best zo eenvoudig mogelijk moet ontwerpen.

BaDu
Globale moderator
Loads: 1876
Aangesloten op: 18 mar 2014 13:55
Favoriete mastsoort: Deltamast

Re: [150kV] Stroomstoring Amsterdam Hemweg

Load door BaDu » 21 jun 2017 19:13

Eerlijk gezegd vindt ik het verbazingwekkend dat de fout in de relais schakeling nooit is opgemerkt.
In een blik zagen een collega en ik binnen enkele seconden de fout.
Ik denk dat deze tijdens een ombouw in de levensduur is ontstaan.
Dat deze functioneel gezien nooit effect heeft gehad mag een wonder heten, de beveiliging heeft kennelijk in al die jaren nooit hoeven werken.

Het unieke in het station is een beetje overdreven, eigenlijk zijn zo ongeveer alle stations in NL uniek.
Ik ken er geen twee die op dezelfde manier zijn opgebouwd, daar moet echt de standaardisatie bezem eens door
KML-generator generator

Plaats reactie