Zwolle Hessenweg

Schakel het circuit even af voor wat sociaal onderhoud in de OT-hoek
Plaats reactie
geomario
110 kV
Loads: 135
Aangesloten op: 14 mei 2012 14:48
Favoriete mastsoort: Deltamast [enkel circuit]
Dichtstbijzijnde trafo: Utrecht

Zwolle Hessenweg

Load door geomario » 29 apr 2016 17:51

Zwolle Hessenweg is locatie die ons allen natuurlijk bekend is. Maar hoe dit station uiteindelijk de naam Hessenweg kreeg wist ik niet.

In deze reportage van RTV Utrecht legt Maarten van Rossem uit wat een Hessenweg was:
https://www.youtube.com/watch?v=SmKNL6R5rNo

Mastbeeld van deze aansluiting
Hans
Site Admin + actief in het mainsite team
Loads: 3076
Aangesloten op: 03 dec 2011 20:49
Favoriete mastsoort: Tonmast
Dichtstbijzijnde trafo: Veenoord en Wageningen

Re: Zwolle Hessenweg

Load door Hans » 29 apr 2016 21:59

Haha, beetje arrogant om te zeggen natuurlijk, maar op mijn beurt had ik er nog nooit bij stilgestaan dat er ook mensen zijn voor wie de term hes niet voor zichzelf spreekt.

Het Drents dialect, of nedersaksisch in het algemeen, gebruikt nog steeds het woord hes of hesse voor paarden. (Peerd als in peerd van ome loeks is veel nieuwer.) Deens gebruikt häste.

Wie in zijn vrije tijd enige interesse heeft in de lokale historie kan niet buiten een beetje kennis van etymologie. Er zijn nog veel meer termen en woorden die we overal in het landschap terugzien en die opeens heel logisch worden als je de oude, vaak nedersaksische herkomst ervan kent. Een em, een ford en een voorde zijn doorwaadbare plaatsen van een beek of rivier. (Emmen, Emden, Ommen, Coevorden, Emmelkamp...). Een moa of moor is een moeras, soms ook een somp genoemd. Een es is een heuvel of hoog punt. Een eng is een smal maar bruikbaar stuk land. Een kamp is een lap bruikbare grond. Een brink of brinke is een dorpsplein. En iedereen kent wel de termen loo (bos). We zien al dit soort woorden verbasterd en wel in allerlei germaanse talen, maar ook in angelsaksische talen. Sommige woorden zijn er tot de dag van vandaag, maar inderdaad - hes is een beetje uitgestorven geraakt.

De Belgen vernoemen hun belangrijke trafostations naar grote namen in hun geschiedenis. Maar ook in Nederland komt de geschiedenis terug in de namen van de trafostations - zij het op een leuke, iets meer verborgen wijze.
Trots geboren in het 110 kV-gebied

Mastbeeld van deze aansluiting
TJ
middenspanning
Loads: 35
Aangesloten op: 25 mar 2016 09:25
Favoriete mastsoort: Kropswolde + 380kV donaumast
Dichtstbijzijnde trafo: Vierverlaten

Re: Zwolle Hessenweg

Load door TJ » 29 apr 2016 22:21

Hans voegde de load toe:Haha, beetje arrogant om te zeggen natuurlijk, maar op mijn beurt had ik er nog nooit bij stilgestaan dat er ook mensen zijn voor wie de term hes niet voor zichzelf spreekt.

Het Drents dialect, of nedersaksisch in het algemeen, gebruikt nog steeds het woord hes of hesse voor paarden. (Peerd als in peerd van ome loeks is veel nieuwer.) Deens gebruikt häste.
Siemon Rekers Zakwoordenboek Gronings (5e druk) kent het woord niet . Helaas is een eerdere generatie moedertaalsprekers uit de familie aan wie ik het had kunnen vragen niet meer onder ons. Naar Maarten luisteren vind ik gelukkig zelden een straf .

ElexTro
220 kV
Loads: 247
Aangesloten op: 12 dec 2014 13:27
Favoriete mastsoort: RWE masten jaren 20
Dichtstbijzijnde trafo: Amprion-gebied

Re: Zwolle Hessenweg

Load door ElexTro » 30 apr 2016 00:56

In elk geval heeft de naam von de locatie dus niets met de deelstaat te doen waarin ik woon

Mastbeeld van deze aansluiting
Mark
Globale moderator
Loads: 1174
Aangesloten op: 25 jan 2012 01:06
Favoriete mastsoort: Donaumast
Dichtstbijzijnde trafo: Spijkenisse
Leg galvanisch contact:

Re: Zwolle Hessenweg

Load door Mark » 03 mei 2016 11:27

Hans voegde de load toe:De Belgen vernoemen hun belangrijke trafostations naar grote namen in hun geschiedenis. Maar ook in Nederland komt de geschiedenis terug in de namen van de trafostations - zij het op een leuke, iets meer verborgen wijze.
Inderdaad. Zo gaat dat ook met namen van verkeersknooppunten. Op enkele uitzonderingen na zijn deze vernoemd naar specifieke -vaak ook historische- dingen in de omgeving. Denk bijvoorbeeld de naam van een (voormalige) polder, een natuurgebied of (voormalige) gemeenschap.

Plaats reactie