Pagina 1 van 1

kortsluiting Didcot

Geplaatst: 18 aug 2019 22:22
door Shrek
In navolging van bijvoorbeeld België en Frankrijk, is het Verenigd Koninkrijk bezig met de ontkoling van de elektriciteitsproductie. In het kader hiervan is de grote centrale van Didcot gesloopt.
De schokgolf van de explosie zorgde echter op kortsluiting bij enkele nabijgelegen hoogspanningslijnen.

https://www.youtube.com/watch?v=Itf5L3j11zQ

Re: kortsluiting Didcot

Geplaatst: 19 aug 2019 12:14
door Knarvel
Daar hadden ze duidelijk ff niet aan gedacht... :DD

Re: kortsluiting Didcot

Geplaatst: 19 aug 2019 17:24
door Hans
Oeps, dat is nog eens een fraai gevalletje van collateral damage. :lol:

De vraag is natuurlijk waar die schokgolf zo sterk van werd De struiken doen helemaal niets, dus het is duidelijk een grondschok. Maar dat de houten masten daar zo wild van in beweging komen dat de draden beginnen te slingeren (en geen klein beetje) is haast onvoorstelbaar. Als de masten zouden hellen en weer rechtop zouden komen te staan door oppervlaktegolven (Love- en Raleigh, tot zover ik iets van seismologie weet) zou dat bij een ontploffing van deze ordegrootte toch hooguit een paar centimeter moeten zijn. Dat lijkt onvoldoende voor dit soort gezwabber, maar toch zien we het.

Dit heb ik nooit eerder gezien bij dit soort sloopacties. Zelfs bij een heule grote kachelpijp (zoals de schoorsteen van Plant Branch, de hoogste die ooit gesprongen is) geven de hoogspanningsdraden op een paar honderd meter afstand geen krimp. Nog geen hikje, niets. Terwijl je de schokgolf door de grond wel degelijk kan herkennen door de bolling en schudding in spiegelruiten in de gebouwen in beeld.

Opgehoogd land (berucht in aardbevingskwesties)? Lijn blijkbaar ongunstig in de schokgolfrichting? Allemaal vragen...

Re: kortsluiting Didcot

Geplaatst: 19 aug 2019 20:30
door kevelek
Zou dit eventueel met resonantie kunnen te maken hebben?
Op die manier kan ook een peloton soldaten een brug doen instorten (in theorie) als ze maar de juiste trillingsfrequentie veroorzaken.
Als de trillingen van de lijnen elkaar versterken door resonantie, beginnen de lijnen te "galopperen" en is het resultaat het filmpje.
Als ik het goed voorheb worden bij hevige wind of aardbevingen ook hoogspanningslijnen uitgeschakeld om overslag te voorkomen.

De toeschouwers hebben in elk geval nog relatief veel geluk gehad, dergelijke vlambogen bereiken temperaturen van boven 10.000°C.
Het heeft zo zijn reden dat wij en onze collega´s van Elia, op het werk rondlopen met brandvertragende kledij.

Re: kortsluiting Didcot

Geplaatst: 20 aug 2019 15:20
door Shrek
Op seconde 10 van het filmpje zie je trouwens links van de koeltoren nog een andere kortsluiting. Ik denk dat het sloopbedrijf hier zijn huiswerk niet goed gemaakt heeft.

Re: kortsluiting Didcot

Geplaatst: 20 aug 2019 21:29
door Tom
Heb het ook vanuit meerdere opnames bekeken, het lijkt er inderdaad op dat er iets buiten beeld met een van de hoogspanningslijnen gebeurt. Mogelijk valt er iets op de betreffende 33 kV lijn. Daardoor krijgen de draden een ruk, waardoor ze in een trilling komen. Denk niet dat door de schokgolf kan gebeuren, zeker als je ziet dan andere draden roerloos blijven.

Re: kortsluiting Didcot

Geplaatst: 21 aug 2019 00:27
door BasH
Op de onderstaande link is te zien dat de explosie een stuk puin lanceert, dat vervolgens de elektriciteitsleiding raakt.

https://www.oxfordmail.co.uk/news/17844 ... /#gallery0

Dit had nog veel erger kunnen aflopen...

Vriendelijke groeten,
Bas