fundering

Voor al je vragen over het elektriciteitsnet, hoog- en middenspanningstechniek waarop je het antwoord maar niet kunt vinden. Wellicht kan iemand je helpen
Plaats reactie
Mastbeeld van deze aansluiting
Anneleen
Nieuw forumlid. Wees vriendelijk voor 'm ;-)
Loads: 1
Aangesloten op: 30 jan 2016 14:08

fundering

Load door Anneleen » 30 jan 2016 15:27

heej,
Mijn eindwerk voor school gaat over hoogspanning.
Op dit moment ben ik een deel aan het schrijven over de onderdelen van de hoogspanningsmasten.
Mijn vraag is nu of jullie misschien weten welke krachten er nu juist allemaal op de fundering werken, want ik heb er al naar zitten zoeken maar vind het nergens.
Het zou echt een heel grote hulp zijn

BaDu
Globale moderator
Loads: 1761
Aangesloten op: 18 mar 2014 13:55
Favoriete mastsoort: Deltamast
Dichtstbijzijnde trafo: Kattenberg

Re: fundering

Load door BaDu » 30 jan 2016 16:37

Welkom, leuk dat je je eindwerk in dit mooie vakgebied gaat doen.
Dit is echt een vraag voor TomBorger denk ik.

Ik heb wel ergens de voorschriften van TenneT op dat gebied, maar dan moet ik even spitten.
KML-generator generator

maurice
70 kV
Loads: 109
Aangesloten op: 20 jul 2015 21:40
Dichtstbijzijnde trafo: Soest

Re: fundering

Load door maurice » 30 jan 2016 21:02

De krachten die op de fundering werken zijn de krachten vanuit de mast en die krachten komen voor een groot deel weer uit de geleiders.
De norm (NEN EN 50341) schrijft voor welke belastingssituaties je moet meenemen.

Denk daarbij aan weersomstandigheden (maximale windlast, maximale ijslast, minimale temperatuur en combinaties van die factoren) maar ook aan belastingssituaties tijdens bouw en onderhoud (bv een hoekmast waar de geleiders aan één zijde al zijn gemonteerd maar aan de andere zijde nog niet) of bij calamiteiten (geleiderbreuk).
Die belastingssituaties zijn voor een hoek/trekmast anders dan voor een steunmast.

Al die belasingssituaties moet je doorrekenen en daaruit volgt per situatie ook de kracht op de fundering. Uit die set krachten haal je dan de grootste druk en trekkracht en dat is de basis van het funderingsontwerp. In veel gevallen (zeker voor steunmasten) is trek maatgevend.
Bij wind haaks op de lijn heb je namelijk een grote kracht van opzij die de masten wil omduwen. De palen aan de zijde waar de wind vandaan komt worden dan op trek belast en moeten dus lang genoeg zijn om voldoende trekkracht te kunnen weerstaan. Als de fundering daaraan voldoet, dan voldoe je meestal ook aan de maximale drukkracht.

Mastbeeld van deze aansluiting
Hans
Site Admin + actief in het mainsite team
Loads: 3062
Aangesloten op: 03 dec 2011 20:49
Favoriete mastsoort: Tonmast
Dichtstbijzijnde trafo: Veenoord en Wageningen

Re: fundering

Load door Hans » 30 jan 2016 23:28

Voor een vlotte indicatie zou je op de mainsite kunnen kijken, bij de pagina's over mastfundering en over de krachten die op het mastlichaam inwerken. Daar wordt niet bij gerekend, het zijn slechts illustratieve voorbeelden met afbeeldingen en geschreven tekst.

Daar staat bijvoorbeeld dit plaatje ook:

Afbeelding

Je ziet echter, dat is allemaal weinig kwantitatief. Er zijn in het voorbeeld op de mainsite geen getallen gebruikt, alleen een globale schets van de belangrijkste krachten en hun richting, herleid volgens de parallellogrammethode.
Wanneer je er echt aan wil rekenen ga ik ervan uit dat je dynamische belasting buiten beschouwing laat en dat je het bij Newtonse natuurkunde houdt: de traditionele krachten van wind, zwaartekracht en draaimomenten, aangrijpingspunten daarvan en richtwaardes voor hoe groot die krachten ongeveer zijn.

Je hebt behalve aannemelijke richtwaarden (zoals het mastgewicht, het fundamentgewicht en de drag-factor van het mastlichaam en de draden) ook wat essentiële kennis van natuurkunde nodig. Winddruk neemt bij lineair verhogen van de windsnelheid exponentieel toe. En je ontkomt niet aan een aantal aannames. Je zult bijvoorbeeld moeten kiezen met wat voor fundament je wil rekenen: een 'Duits' type vakwerkmast zonder broekstuk die op een betonnen blok geschroefd staat, zal veel sneller een kantelmoment op zijn fundament willen overbrengen dan een traditionele hamerkop met een broekstuk (vier wijde poten).

Aan aannames over realistische waarden zoals mastgewicht, breedte van de mastvoet en het fundatietype kunnen we je in de meeste gevallen wel helpen wanneer je een bepaalde mast in gedachte hebt.
Newtonse natuurkunde laat zich opzoeken in middelbare schoolboeken. Het ingewikkeldst zal de wind zijn: winddruk en drag berekenen is een ingewikkelde klus bij een vakwerkconstructie met een relatief onregelmatige vorm waar ook nog draden aan hangen in de hoogte of de breedte, nog los van de kettinglijn waarin de draden hangen ten opzichte van het logaritmisch windprofiel. (Je ziet het aan de laatste zin: wind is gewoonweg altijd lastig om aan te rekenen. Neem dat maar aan van een meteorologiestudent. )
Trots geboren in het 110 kV-gebied

Plaats reactie