Pagina 1 van 1

Laagspanningsverdelers in Nederland

Geplaatst: 08 jan 2020 17:58
door Pieter
Vooreerst iedereen hier een spannend jaar toegewest !
Ik zit met een vraag over de structuur van de Nederlandse energiesector in de goede oude tijd voor de vrijmaking van de energiemarkt. Over het algemeen stonden de provincies in voor productie en transport, maar vooral in Zuid-Holland had je sterk uit de kluiten gewassen gemeentebedrijven (Rotterdam, Dordrecht, Leiden, Delft, Den Haag). De vraag is : wie zorgde toen voor de laagspanningsnetten, cabines, tellers, facturatie, ... Waren de provinciebedrijven hier gaandeweg toe overgegaan ? Of lieten ze het links liggen ? Is hier litteratuur over ?
Dank bij voorbaat !
Pieter

Re: Laagspanningsverdelers in Nederland

Geplaatst: 09 jan 2020 11:04
door Johan
In de tachtiger jaren moesten de kleine bedrijven door een regeringsbesluit opgegaan in de grotere bedrijven. De kleine bedrijven waren veelal gemeentebedrijven.
In Zuid Holland b.v. hadden Gorinchem, Leerdam, Vianen, Ridderkerk en Oud-Beijerland een eigen energiebedrijf en was dus de gemeente eigenaar van een eigen energiebedrijf. Ook de EMGO die het gehele eiland Goeree Overflakkee van energie voorzag was te klein om zelfstandig door te gaan. Al die bedrijven zijn toen overgenomen door het RED.

Al deze bedrijven, ook de grote als Rotterdam en Den Haag hadden een complete organisatie voor aanleg en onderhoud van het net, meters plaatsen en standen opnemen en afrekeningen naar de klanten. Voor de klanten was er geen keuze van energieleverancier.

De grote bedrijven hadden eigen centrales en de kleintjes moesten bij die bedrijven de stroom inkopen, veelal op middenspanningsniveau maar een aantal kocht op laagspanning in, dus in die gemeente lag een middenspanningsnet van de ene netbeheerder en een laagspanningsnet van de andere netbeheerder.

Johan

Re: Laagspanningsverdelers in Nederland

Geplaatst: 09 jan 2020 18:12
door Pieter
Hartelijk dank voor het antwoord Johan. Ik heb enkele boeken gelezen over elektriciteit in Nederland (Tweestromenland, Stroomopwaarts, Trotse Kastelen & Lichtende Hallen, Een bijzonder energiek ondernemer), maar daar kwam laag- en middenspanning nauwelijks aan bod waardoor mijn beeld niet echt compleet is. De voorbeelden van EMGO en RED tonen aan dat er hierrover ook veel te vertellen valt. Ik vroeg me af of de eerste grafiek in de PDF op onderstaande link niet interessant is. Kan het zijn dat de lichtjes omlijnde en genummerde regios deze zijn waar locale (gemeentelijke ?) bedrijven instaan voor de verdeling ? Terwijl het gros van de provincie verzorgd word door de provinciale bedrijven ?

https://www.kernenergieinnederland.nl/f ... er-SEP.pdf

Re: Laagspanningsverdelers in Nederland

Geplaatst: 10 jan 2020 09:54
door Johan
Het klopt dat de kleine genummerde gebiedjes aparte energiebedrijfjes zijn, vooral in Zuid Holland zijn er heel veel.
Er zijn er al een aantal verdwenen, ik mis Gorinchem, Capelle a/d IJssel en Oud-Beijerland. Capelle a/d/ IJssel was naar het GEB Rotterdam gegaan de rest naar het RED.

Ik heb een tijdje geleden een eenvoudige uitleg gemaakt van diverse in Nederland gebruikte laag en middenspanningsnetten. Zie hier.

Johan

Re: Laagspanningsverdelers in Nederland

Geplaatst: 10 jan 2020 13:17
door Knarvel
In de Wikipedia kan je volgend schema vinden die de weg van plm 50 verschillende energiebedrijven naar de uiteindelijke handvol netbeheerders laat zien. Al deze bedrijven (in paars) leverden energie aan consumenten, slechts een klein deel had ook grootschalige produktie (oranje lijnen). De rest spreekt voor zich.

Re: Laagspanningsverdelers in Nederland

Geplaatst: 10 jan 2020 14:46
door Johan
Mooi gevonden Knarvel!

De meeste hele kleintjes die op het plaatje van Pieter staan waren voor de tijdlijn al in een grotere netbeheerder opgegaan.
De ECK ( Capelle en Krimpen a/d IJsel), Gorinchem, Leerdam, Oud-Beijerland, EMGO (Goeree Overflakkee), Ridderkerk en Vianen waren al opgegaan in het RED.

Johan

Re: Laagspanningsverdelers in Nederland

Geplaatst: 14 jan 2020 08:41
door Pieter
Ik zie dat er ook veel gas- en waterverdelers tussenstaan. Maar soms dekt de naam de lading misschien niet en past een oud gasbdrijf haar naam niet aan terwijl ze al stroom verdeeld. Ik ben wel geïnteresseerd om hierover meer te weten. Wellicht bestaan er ergens wel oude lijsten van elektriciteitsverdelers...