Benaming

Voor al je vragen over het elektriciteitsnet, hoog- en middenspanningstechniek waarop je het antwoord maar niet kunt vinden. Wellicht kan iemand je helpen
Plaats reactie
Mastbeeld van deze aansluiting
Erik2055
Nieuw forumlid. Wees vriendelijk voor 'm ;-)
Loads: 1
Aangesloten op: 27 mei 2019 10:57

Benaming

Load door Erik2055 » 27 mei 2019 23:47

De zeeg is een gebruikelijke term voor de vertikale afstand tussen het hoogste ophangpunt en het laagste punt van de doorhangende kabel.

Maar wat is de vakterm voor de de maximale vertikale afstand tussen de denkbeeldige verbindingslijn tussen de ophangpunten en de kabel?
Als de twee ophangpunten op dezelfde hoogte boven maaiveld liggen is die lijn horizontaal en is de maat hetzelfde als de zeeg, maar niet als de ophangpunten op ongelijke hoogte liggen, zoals dat het geval kan zijn bij rivieroversteken: dan heb je twee hogere masten nodig vanwege het veel grotere te overspannen "veld" en gaat de luchtlijn omhoog (bv. bij de Amercentrale).

Mastbeeld van deze aansluiting
Tom
380 kV
Loads: 2186
Aangesloten op: 24 dec 2012 16:46
Favoriete mastsoort: Dennenboommast

Re: Benaming

Load door Tom » 28 mei 2019 21:07

Ook bij ongelijke ophanghoogtes wordt het begrip zeeg gebruikt. De zeeg is gedefinieerd ten opzichte van de verbindingslijn van beide ophangpunten. Ook bij ongelijke ophanghoogtes treedt de maximale zeeg op halverwege de overspanning. Het laagste punt in de doorhangkromme ten opzichte van de horizontaal bevindt zich echter niet in het midden maar verschuift in de richting van het laagste ophangpunt. Als je hier verder op wilt studeren zou je bijvoorbeeld de boeken van Kiessling kunnen raadplegen. Of andere bronnen te vinden onder zoektermen als "sag-tension".

Plaats reactie