Pagina 1 van 2

Alternatief voor Toonfrequent

Geplaatst: 11 dec 2017 12:19
door Paullus
Nu in steeds meer delen van Nederland het TF signaal gaat verdwijnen, ben ik benieuwd wat hiervoor de vervanger is.

Met betrekking tot de omschakeling van dag nachttarief is het duidelijk. Door vervanging met een Slimme Meter wordt het telwerk omgezet door toezending van een signaal via GPRS. Maar hoe zit dat met de openbare verlichting? Wordt deze ook geregeld met GPRS ontvangers of is er een andere methode?

Re: Alternatief voor Toonfrequent

Geplaatst: 14 dec 2017 11:57
door Knarvel
Het is niet zo dat elke keer dat het tarief wisselt de slimme meter hiervoor een GPRS-kommando krijgt. De slimme meter heeft een eigen klok en schakelt zelfstandig aan de hand van een tabel de tarieven om. Deze tabel kan dan weer wel op afstand verandert worden. Op dezelfde manier zou ook een OV geschakelt kunnen worden, de tijden van zonsop- en ondergang zijn bekend. Sommige slimme meters hebben tot 4 mogelijke relais uitgangen, dus dit zou hiervoor gebruikt kunnen worden. Een slimme meter kan dus ook als mikrotelemetiestation dienen...
Overigens zijn intussen alle grotere onderstations met glasvezel op het hoofdnet aangesloten, dus ook hier zijn nauwelijks nog beperkingen intelligente relais in de onderstations aan te sturen en van daaruit met hulpaders te werken.
Tenslotte mag je verwachten dat in nabije toekomst ook de lantaarnpaal zelf van een fotocel en bewegingsdetektor voorzien zullen gaan worden, dan heeft de paal in kwestie geen aansturing meer nodig. Palen zouden ook via WiFi of LoRa hun status aan elkaar kunnen doorgeven, zodat b.v. op een weinig gebruikt fietspad het licht met de gebruiker meefietst...

Re: Alternatief voor Toonfrequent

Geplaatst: 15 dec 2017 19:09
door Paullus
Bedankt voor het antwoord. Ik wist niet dat het zo werkte. De meter is dus echt slim en hoeft niet steeds een commando af te wachten, maar kan gebruik maken van tijdtabellen.

Wat de OV aan gaat, vind ik het persoonlijk wel wat kritisch als er geen centrale sturing meer is. De kans op falen is groter als er steeds meer op de individuele mast wordt ingespeeld. Nu is, buiten een defecte lamp, een storing duidelijk omdat er minimaal een paar straten in het donker zitten. Met het schakelen per lichtpunt wordt dat een stuk lastiger. Ook al omdat lichtdetectoren vies worden van aanslag en daardoor afwijkend gaan presteren.

Re: Alternatief voor Toonfrequent

Geplaatst: 16 dec 2017 07:35
door RolandB
De detectie van storingen kan juist eenvoudiger worden. Omdat er twee-weg communicatie mogelijk is, kan een OV paal zelf rapporteren hoe vaak en hoe lang het licht aan is en waarom. Er kan ook een sensor worden ingebouwd om de werkelijke lichtopbrengst te controleren.
Het OV-bedrijf kan dagelijks de minder presterende palen identificeren en inplannen voor reparatie en is niet meer afhankelijk van meldingen van burgers, wat momenteel soms de enige aanleiding is om in actie te komen.

Re: Alternatief voor Toonfrequent

Geplaatst: 16 dec 2017 17:03
door Paullus
Toch wil ik graag weten hoe momenteel de OV wordt aangestuurd in de wijk. Ombouw naar individuele mastaansturing is hier in Haarlem-Noord nog geen sprake van.

Het is zuiver dat de TF ontvanger in het 10/0,4 kV station bij mij in de buurt de geest heeft gegeven en is vervangen voor iets anders. Het in en uitschakelmoment is duidelijk afwijkend van de omgeving waar TF nog heerst. Wat is daar voor in de plaats gekomen? Een GPRS ontvanger of een lichtcel?

Re: Alternatief voor Toonfrequent

Geplaatst: 19 dec 2017 08:43
door Knarvel
OV is intussen al een tijdje de verantwoordelijkheid van de gemeente, en het automatisme dat het GEB of de netbeheerder deze taak uitvoert is er niet meer, het beheer en de service van de OV wordt om de zoveel jaar uitgeschreven en aanbesteed. Zodoende komen er nu grotere elektro-aannemers in het spel die deze taak invullen. Als er ergens een storing of noodzaak tot vervanging van defecte componenten optreed, kan deze aannemer relatief vrij zijn creativiteit laten spelen, en zijn favoriete oplossing inbouwen. Sturing door de gemeente van de toe te passen techniek is relatief beperkt, hoofdzaak het werkt en er komen geen klachten. In de gegeven situatie zou ik een micro-plc met een astronomische klok in sw, en een fotocel gwbruiken. Afstandsbesturing en terugkoppeling per datacommunicatie...

Re: Alternatief voor Toonfrequent

Geplaatst: 02 feb 2019 19:55
door Paullus
Inmiddels is het alternatief voor TF hier in de regio Haarlem duidelijk. Er wordt gebruik gemaakt van FlexOVL. Dit is een platform waarbij de OV wordt aangestuurd door draadloze overdracht via een G laag. Ik weet niet of het G2 of G4 is.

Alle TF ontvangers worden vervangen door een "apparaat" dat de achterliggende relais naar de hulpaders kan bedienen. Zo wordt dat genoemd in het systeem. De gemeente kan elk apparaat individueel schakelen, dan wel op nemen in een groep met gelijk schakelgedrag, wel of geen gebruik maken van lichtsensoren die aangeboden worden door de netbeheerder. Men kan zelfs relais 2 en 3 een eigen schakelgedrag geven. Standaard is 2 de Doorbrander en 3 de Avondbrander. In sommige gebieden is er ook nog een relais 4. Relais 1 is in de platformomgeving voorbehouden aan de netbeheerder ter schakeling van de dag/ nacht telwerken van de meters als er gebruik gemaakt wordt van hulpaders. Dat relais is niet te schakelen door de gemeente.

Ik raad aan om eens te zoeken naar FlexOVL. Zeer leerzaam met zelfs gebruiksaanwijzingen voor mensen die bevoegd zijn om het platform in te richten voor de gemeente.

Dit is dan ook een meer flexibelere oplossing dan de starre situatie in de Hoekse Waard met slechts een tijdtafel gebaseerd op daglicht, zonder rekening te houden met bewolking enz.

Toonfrequentsignaal verdwijnt vanaf 1 juli 2021

Geplaatst: 18 aug 2020 23:12
door Knarvel
Bij een (vergeefse) zoektocht op de Stedin website naar inhoudelijke info over de grote storin gisteren in Den Haag had ik volgende bijvangst...

Rotterdam 01-07-2020

"Per 1 juli 2021 stoppen de Nederlandse netbeheerders met het uitzenden van het toonfrequentsignaal voor tariefschakeling. Het signaal, dat op vaste tijden via het stroomnet verstuurd wordt, zorgt er onder meer voor dat energiemeters tussen dag- en nachttarief schakelen. Nu het energienet steeds verder digitaliseert en energiemeters een ingebouwde klok hebben, is het signaal steeds minder nodig. Daarom is besloten het verouderde systeem niet te vervangen. Vandaag start een campagne om mensen er op te wijzen dat het signaal verdwijnt en om hen te voorzien van informatie over de alternatieven".

Men heeft het hier alleen over het tarief-omschakel-signaal. Maar ik denk dat het hele systeem uit de lucht gehaald wordt... Dat ruimt lekker op en scheelt flink wat vermogen.

Re: Alternatief voor Toonfrequent

Geplaatst: 19 aug 2020 18:16
door kevelek
Mooi, dat gaat vooruit bij jullie daar in NL :grin:

Hier in België loopt het wat minder vaart. Hoewel in Vlaanderen de digitale meter aan een versneld tempo zal worden ingevoerd (80% tegen 2024 is het streefdoel) is het aansturen van de openbare verlichting hier nog een even belangrijke toepassing van de CAB (centrale afstandsbesturing) zoals we ze hier noemen.
Ook op dat domein is er al een hele weg afgelegd met de invoering van LED verlichting die autonoom in werking kan treden en van de nodige digitale communicatietechnologie is voorzien. Maar dat soort verlichting is tot op heden nog in de kleine minderheid van de 1.150.000 verlichtingspunten die alleen al in Vlaanderen staan.

Heeft er iemand een idee waar en omstreeks wanneer toonfrequente aansturing is ontstaan?
In onze alleroudste cabines is nog een klein deurtje in de gevel aanwezig waarachter een manuele bediening was opgesteld om de verlichting te bedienen door een wijkverantwoordelijke.

In de transformatorenstations die momenteel worden vernieuwd, wordt toch nog steeds een CAB installatie voorzien.

Re: Toonfrequentsignaal verdwijnt vanaf 1 juli 2021

Geplaatst: 20 aug 2020 09:09
door maarten
Knarvel schreef:
18 aug 2020 23:12

Men heeft het hier alleen over het tarief-omschakel-signaal. Maar ik denk dat het hele systeem uit de lucht gehaald wordt... Dat ruimt lekker op en scheelt flink wat vermogen.
Ok, en wat is het alternatief voor dag/nachtstroom na 1 juli 2021? Want ik tegen die tijd het aantal digitale meters niet echt vel hoger worden.