Alternatief voor Toonfrequent

Voor al je vragen over het elektriciteitsnet, hoog- en middenspanningstechniek waarop je het antwoord maar niet kunt vinden. Wellicht kan iemand je helpen
Mastbeeld van deze aansluiting
Knarvel
380 kV + Netkaartcrew
Loads: 1024
Aangesloten op: 29 apr 2012 18:19
Dichtstbijzijnde trafo: Waarderpolder

Re: Toonfrequentsignaal verdwijnt vanaf 1 juli 2021

Load door Knarvel » 20 aug 2020 16:00

maarten voegde de load toe:
20 aug 2020 09:09
Knarvel voegde de load toe:
18 aug 2020 23:12

Men heeft het hier alleen over het tarief-omschakel-signaal. Maar ik denk dat het hele systeem uit de lucht gehaald wordt... Dat ruimt lekker op en scheelt flink wat vermogen.
Ok, en wat is het alternatief voor dag/nachtstroom na 1 juli 2021? Want ik tegen die tijd het aantal digitale meters niet echt vel hoger worden.
Stedin schrijft dat er geen ander alternatief dan een slimme meter aangeboden wordt, dus: geen slimme meter, dan ook geen laag tarief na 1 juli 21 ...

Mastbeeld van deze aansluiting
Knarvel
380 kV + Netkaartcrew
Loads: 1024
Aangesloten op: 29 apr 2012 18:19
Dichtstbijzijnde trafo: Waarderpolder

Re: Alternatief voor Toonfrequent

Load door Knarvel » 20 aug 2020 19:01

kevelek voegde de load toe:
19 aug 2020 18:16
Mooi, dat gaat vooruit bij jullie daar in NL :grin:

Hier in België loopt het wat minder vaart. Hoewel in Vlaanderen de digitale meter aan een versneld tempo zal worden ingevoerd (80% tegen 2024 is het streefdoel) is het aansturen van de openbare verlichting hier nog een even belangrijke toepassing van de CAB (centrale afstandsbesturing) zoals we ze hier noemen.
Ook op dat domein is er al een hele weg afgelegd met de invoering van LED verlichting die autonoom in werking kan treden en van de nodige digitale communicatietechnologie is voorzien. Maar dat soort verlichting is tot op heden nog in de kleine minderheid van de 1.150.000 verlichtingspunten die alleen al in Vlaanderen staan.
Daar valt dan in Vlaanderen nog een slordige 200 mW aan verlichtingsenergie te besparen, met Walonie erbij gerekend draait dus een vd Doel-reaktoren uitsluitend voor de veroudere ov-techniek...
kevelek voegde de load toe:
19 aug 2020 18:16
Heeft er iemand een idee waar en omstreeks wanneer toonfrequente aansturing is ontstaan?

In onze alleroudste cabines is nog een klein deurtje in de gevel aanwezig waarachter een manuele bediening was opgesteld om de verlichting te bedienen door een wijkverantwoordelijke.

In de transformatorenstations die momenteel worden vernieuwd, wordt toch nog steeds een CAB installatie voorzien.
TF, of CAB, werd al vrij snel na de algemene introductie van elektriciteit ontwikkelt, kennelijk wouden de e-bazen het de afd Gas niet nadoen die elke avond en ochtend een legertje laantaarnaanstekers in de steden lieten uitzwermen... Zie o.a. www.toonfrequent.nl . De TF-techniek is nu toch wel end-of-life, aangezien het toch wel een wat star systeem is, wat bovendien best veer energie verbruikt. Moderne ov-armaturen hebben een ingebouwd interface naar het inet-of-things, en kunnen naast het verlichten van de straat bijklussen als luchtmeetpost, verkeersteller, aanwezigheidsdetektor en als netwerkknoop voor het IoT. Ook het melden van storingenWordt door de armaturen zelf afgrhandelt. Dus, the sky is the limit! En dat alles ook nog eens met een kwart van het voorheen benodigde vermogen.
De H/L tarief omschakling en het schakelen van tapwaterverwarming en verdere verbruikers kunnen zeer goed door een slimme meter overgenomen worden, en daarmee zijn eigenlijk in een klap de belangrijkste toepassingen voor TF verdwenen...

Plaats reactie