Experimenten met nieuwe OSM kaart

Discussie over netkaarten, waaronder onze eigen HoogspanningsNet Netkaart
Gebruikersavatar
elo
150 kV
Berichten: 200
Lid geworden op: 19 mar 2012 23:39
Dichtstbijzijnde trafo: Rijswijk ZH

Re: Experimenten met nieuwe OSM kaart

Bericht door elo » 02 dec 2013 21:33

Peter schreef:Leuk met alle verschillende mastsoorten! Misschien zijn de tekeningen van de netkaart van Tom ook wel te gebruiken voor OSM.
In principe mogelijk, alleen als je ook vakwerk wil zien dan wordt het lastig om de 'shapes' te defineren. Ook worden de masten alleen met een algemene 'design' attribut tag voorzien, zoals "barrel" of "two-level", dus dezelfde mast-shape wordt voor de hele wereld gebruikt. De meeste mast-shapes hebben een nederlands voorbeeld (bijvoorbeeld "donau" is van een mast Bleiswijk-Krimpen afgetekend). Maar er is ook een enkele 'allochtoon' ingesluipt zoals "h-frame_three-level" (hier staat een deense mast model). Dus probeer eens naar de portaalmasten Gertruidenberg-Eindhoven te kijken..

Gebruikersavatar
elo
150 kV
Berichten: 200
Lid geworden op: 19 mar 2012 23:39
Dichtstbijzijnde trafo: Rijswijk ZH

Re: Experimenten met nieuwe OSM kaart

Bericht door elo » 08 dec 2013 23:37

Peter schreef:Ziet er erg mooi en gedetailleerd uit! Een gedetailleerde netkaart van Duitsland in deze stijl zou in elk geval erg welkom zijn Omdat op deze kaarten wegen ook te zien zijn is kun je zeker in dichtbevolkte gebieden zoals het Ruhrgebiet beter na gaan welke hoogspanningslijn je gezien hebt en waar die naartoe loopt.
Here you go..

Duitsland noordwest: http://onielsen.home.xs4all.nl/pictures ... NW-9.5.png
Duitsland west: http://onielsen.home.xs4all.nl/pictures ... -W-9.5.png
Ruhrgebiet in een hogere resolutie: http://onielsen.home.xs4all.nl/pictures ... hr-11c.png

Volgens mij zitten er wel de nodige fouten in de duitse data. Ik heb maar een paar lijnen bekeken maar daar vond ik al verschillende gebreken. Sommige van die dikke 4*380kV en 4*220kV lijnen zijn waarschijnlijk combilijnen waar de tweede spanningswaarde ontbreekt.

Gebruikersavatar
Peter
380 kV + Netkaartcrew
Berichten: 3404
Lid geworden op: 07 dec 2011 20:02
Dichtstbijzijnde trafo: Almelo Tusveld

Re: Experimenten met nieuwe OSM kaart

Bericht door Peter » 09 dec 2013 09:47

Er zullen ongetwijfeld de nodige fouten in zitten. Ik heb er in elk geval al één gezien in de 380kV verbinding van Lingen Hanekenfähr naar Münster. In 2009 is daar een tweede circuit ingekomen maar dat tweede circuit is vooralsnog parallel geschakeld. Een paar maanden geleden was het in elk geval nog zo. Ik let er steeds op als ik bij Elbergen (vlak onder Lingen) ben waar de parallelschakeling zit. Ik heb er ooit wel eens een foto van gemaakt waarop het te zien is.

BaDu
Globale moderator
Berichten: 2075
Lid geworden op: 18 mar 2014 13:55
Dichtstbijzijnde trafo: Kattenberg

Re: Experimenten met nieuwe OSM kaart

Bericht door BaDu » 18 mar 2014 20:38

Hallo,

Met belangstelling lees ik deze discussie, als nieuwe gebruiker ben ik eigenlijk wel benieuwd wat de huidige status is van de OSM netkaart en wat de plannen zijn om deze als "officiele" hoogspanningsnet.com te gaan gebruiken?
Of blijven we (voorlopig?) bij de huidige GE kaart (overigen een geweldig product, waarvoor hulde aan alle brijdragers).
KML-generator generator

Gebruikersavatar
Hans
Site Admin + actief in het mainsite team
Berichten: 3824
Lid geworden op: 03 dec 2011 20:49
Dichtstbijzijnde trafo: Veenoord 110/10 kV

Re: Experimenten met nieuwe OSM kaart

Bericht door Hans » 18 mar 2014 21:18

Er bestaan reeds al netkaarttoepassingen in OSM. Forumlid Elo kan je er meer over vertellen.
Maar op dit moment zijn er nog geen concrete plannen voor een overstap van de HoogspanningsNet netkaart naar OSM.

Google Earth voldoet op dit moment nog goed genoeg aan wat we nodig hebben. Maar Google is een commerciële partij die op dit moment een gratis tool aanbiedt: ergens zou dat een belletje moeten doen rinkelen. We hebben met Google Warehouse gezien dat het niet verstandig is om je lot in handen te leggen van de wispelturigheid van een commerciële partij waar geen contract mee bestaat. Dat zou in principe ook de hoofdoverweging moeten zijn om aan OSM te gaan ruiken. (Dat we hier tevens een paar mensen op het forum hebben die een ruime OSM-ervaring hebben is daarbij mooi meegenomen, omdat zij deze tool goed kennen en dus inzicht hebben in hoe het werkt en wat het eventueel te bieden heeft.)

Een andere overweging, niet alleen voor OSM maar voor welk ander platform dan ook, is het 'probleem' van steeds verdere expansie van de netkaart.
Google Earth biedt slechts het oldskool systeem van mappen en submappen waarin ieder object maar één keer kan voorkomen. Dat is niet echt GIS anno 2014. Voorbeeld: een 150 kV-grondkabel in het FGU-deelnet staat op dit moment in de map Grondkabels, welke zich in het FGU-deelnet bevindt en welke op zijn beurt weer in de map 150 kV-verbindingen zit... en die zit weer in de map Hoogspanningsverbindingen Nederland. Hmm, juist ja. Wie dus even snel alle grondkabels van heel Nederland 'aan' wil zetten, moet derhalve heel wat muisklikken doen.

Dat is verre van ideaal, maar GE biedt geen andere oplossing. Op dit moment zitten we ongeveer aan de grens van wat dat systeem met mappen nog zinvol bieden kan voordat de netkaart niet meer te bedienen valt.
Als we ooit naar een ander platform willen, dan zal dat een platform moeten zijn waar we gedeelde entities in objecten automatisch kunnen laten queryen. (Wil je alleen 150 kV-grondkabels in het FGU-deelnet? Dan klik je aan Nederland, 150 kV, FGU, Grondkabels (ofwel vier dingen) en dan heb je ze ook.) Dat is databasemanagement en het zou kunnen betekenen dat er een awful lot of programming aan zit te komen.

Of OSM zich laat combineren met een systeem waarin objecten gequeried kunnen worden weet ik niet. Maar als dat inderdaad het geval is, dan kan het best zijn dat we op termijn een wat serieuzer onderzoekje aan moeten gaan.
Halfverankering is net als Volbeat: het kan altijd

Gebruikersavatar
elo
150 kV
Berichten: 200
Lid geworden op: 19 mar 2012 23:39
Dichtstbijzijnde trafo: Rijswijk ZH

Re: Experimenten met nieuwe OSM kaart

Bericht door elo » 19 mar 2014 21:59

Ik zie nog toekomst voor de GE Netkaart. Het is een voor de gebruiker gemakkelijk te gebruiken kaart (vereist eenmalig GE installatie maar dan gewoon op de KMZ bestand klikken en het laadt). Makkelijk navigeren op een luchtfoto achtergrond. Zoals Hans vermeldt heeft GE wel verschillende beperkingen. Ook blijkt het niet haalbaar om alle masten in de GE kaart toe te voegen vanwege de prestaties. Met OSM is het nog een hele klus om zelf een mooie dynamische netkaart te maken (het kan met Maperitive maar het heeft een hoger drempel voor de gebruiker).

Voordelen GE kaart:
* Makkelijk in gebruik, vereist geen omslachtige handelingen.
* Toont individuele circuits van onderstation tot onderstation (die zijn niet direct in OSM aanwezig, is in princiepe wel mogelijk door gebruik van 'relations', in Duitsland zijn er hier en daar wat circuitrelaties).
* Satelliet/luchtfoto achtergrond, "3D"

Voordelen OSM
* Masten, in NL de meeste met details (model zoals drievlakmast en functie zoals afspanmast, soms met mastnummer maar meeste nummers ontbreken nog).
* Met Maperitive heel interessante kaarten te maken (maar alleen offline).
* Data zijn onafhangelijk van presentatie (rendering). Bij de GE kaart moet Hans heel veel werk doen als hij bij voorbeeld andere kleuren wil gebruiken).
* Wereldwijde dekking (maar kwaliteit is niet overal even hoog). Iederen kan bijdragen om de data te verbeteren.
* Vrije data (met voorwaarden volgens ODbL licensie), niet afhangelijk van een commerciele partij.

Een online 'slippymap' netkaart op basis van OSM zou mooi zijn. Met Maperitive lukt dat niet echt (kan alleen offline werken, je moet alle tiles van tevoren genereren en op de server zetten, vereist zeer veel schijfruimte). De standard oplossing in de OSM wereld is Mapnik. Helaas is dat geen gemakkelijk systeem te gebruiken en vereist behoorlijk wat van de server (zal niet lukken met een 'el cheapo' host denk ik). Ik denk ook dat de stylesheets van Mapnik een stuk beperkter zijn dan de Rules van Maperitive (gekleurde lijnen naast elkaar voor de verschillende circuits zal niet mogelijk zijn denk ik, ook geen in groote skalierbaren masten in vectorformaat mogelijk).

BaDu
Globale moderator
Berichten: 2075
Lid geworden op: 18 mar 2014 13:55
Dichtstbijzijnde trafo: Kattenberg

Re: Experimenten met nieuwe OSM kaart

Bericht door BaDu » 20 mar 2014 13:31

Elo, Hans,

Dank voor de uitgebreide beantwoording.
Ik ben het met Elo eens dat de huidige GE-map gebruiksvriendelijker is (helaas niet vriendelijker voor de ontwikkelaar dus )
De offline oplossing via Mapnik of Maperitive is werkbaar maar alleen voor "specialisten" en ontwikkelaars.
Zodra dit verandert zou een echte online map (op basis van OSM) wel mijn persoonlijke voorkeur hebben.

Overigens vindt ik de Maperitive resultaten die Elo liet zien echt indrukwekkend, Hulde!
Daar ga ik de komende tijd eens wat mee experimenteren.

groeten
BaDu
KML-generator generator

Plaats reactie