Mastvak 1 van 41

Duitse hoogspanningsmasten

Ingevoed: 02 jan 2012 09:55
door Peter
Duitsland is voor mastenliefhebbers een bijzonder boeiend land. Als ze ergens weten wat grote hoogspanningsmasten zijn is het daar wel. Ook zijn ze de onbetwiste kampioen in het combineren van verschillende spanningsniveaus. Nergens zijn zoveel combinaties te vinden. Masten met drie verschillende spanningsniveaus zijn geen uitzondering en ook zijn er combinatiemasten met 6 tot 8 circuits.

Afbeelding
Deze foto is ook te zien in het topic over Hengelo - Gronau. Deze foto geeft goed weer hoe creatief de Duitsers zijn in het combineren van verschillende spanningsniveaus. Zo zien we hier één mast met 2 circuits 380kV (afkomstig uit Nederland), één circuit 220kV (afkomstig uit het Ruhrgebiet) en twee 110kV circuits voor de lokale distributie. Verder zien we nog een andere 380kV en 110kV verbinding.

Afbeelding
Deze masten vind ik ook erg apart. Het betreft de 380/220kV combinatielijn van Marl bij het Ruhrgebiet via Gronau naar Lingen - Hanekenfähr met een asymmetrische mastvorm. De traversen waar het 220kV circuit bij op zit zijn een stuk langer en aan deze kant van de mast is de V-ophanging voor deze circuits toegepast terwijl het andere 380kV circuit d.m.v. de voor Duitsland standaard dubbele draagketting met keramische isolatoren. De isolatoren van de V-ophanging voor het 380kV circuit zijn een aantal jaren geleden vervangen voor kunststof isolatoren waardoor de fasedraden iets hoger zijn komen te hangen. Wat betreft de naamgeving wordt dit ook een lastige. De drie-evenmast komt het dichtst in de buurt maar vanwege het oneven aantal circuits zou ik ze drie-onevenmasten noemen. De foto is gemaakt tussen Gronau en Epe.

Afbeelding
Hoekmast van hetzelfde asymmetrische masttype met ook weer de typisch Duitse bouw. De enkele bliksemdraad zoals te zien bij de vorige foto gaat hier over op een dubbele bliksemdraad met aparte traverse. Dit zie je vaak als de hoogspanningslijn in de buurt van het trafostation komt, zoals op de achtergrond ook te zien is. In Nederland zien we deze bliksemdraad constructie ook in enkele lijnen in Noord en Oost-Nederland. Verder worden in Duitsland de tieren niet met een v-ophanging vastgezet zoals in onze 380kV hoekmasten maar worden één of twee losse isolatorkettingen gebruikt.

Re: Duitse hoogspanningsmasten

Ingevoed: 02 jan 2012 19:33
door Max
boeiende aanvulling!
Vanaf kinds af aan vond ik het altijd heel erg leuk om naar Duitsland te gaan(ouders gingen er bijna elk jaar naar toe in de zomer). Over het algemeen hebben onze buren maar weinig verschillende masten als het om verschill per categorie gaat. maar zoals je al zei zijn het meesters in het combineren!
en duitsland heeft ook nog een laag midden en 'middenhoog' (die masten van beton) spanningsnet.
De masten zelf zijn ook altijd aan de grote kant geweest viel me op.

En de duitsers hebben natuurlijk ook die aparte masten met een even aantal isolatoren die ze voor het trein verkeer gebruiken

Re: Duitse hoogspanningsmasten

Ingevoed: 03 jan 2012 14:30
door Hans
Duitsland is inderdaad het mekka van mastenliefhebbers. Engeland kan er ook wat van, maar Duitsland spant de kroon. Leuk topic, Peter.

In de tijden dat ik eh... nog eh.. financieel vermogend genoeg was om in de zomer op vakantie te gaan (studeren is vreselijk duur als je niet bij wilt lenen ) ging ik altijd op geologie-trip naar Scandinavië. In Denemarken en de rest van Scandinavië is redundantie meer uitzondering dan regel, maar in Duitsland is de normaaltoestand dat alles wel redundant is. Hoewel je inderdaad op de combimasten ook losse circuits aantreft. Op onweerchase kom je ok de nodige masten tegen en Duitsland heeft wel een uniformer mastenarsenaal dan wij hier. Eigenlijk alles is Duits ontwerp.
Verder liggen de Elbe-crossings vanuit het noorden van Nederland én dichtbij én automatisch op de route naar Scandinavië. De volgende keer dat ik daar in de buurt kom met goed weer, gaat er zeker een kijkje worden genomen.

Aansluitend bij de topicstart: foto's van Duitse masten heb ik ook nog. Toch maar eens online gooien.

Re: Duitse hoogspanningsmasten

Ingevoed: 08 jan 2012 21:01
door Peter
De volgende keren dat ik met de camera Duitsland in ga zal ik eens kijken of ik nog meer karakteristieke Duitse masten kan fotograferen. Misschien moet ik maar eens langs de kerncentrale bij Lingen, daar heb je een oerwoud aan hoogspanningslijnen bij elkaar

Re: Duitse hoogspanningsmasten

Ingevoed: 11 jan 2012 16:23
door Jacob K
Peter voegde de load toe:oerwoud aan hoogspanningslijnen
Daar heb je niet het Zwitserleven-, maar het echte Hessenweg-gevoel. Of het Geertruidenberg-gevoel.
Mocht je er eens in de buurt komen, dan zijn we erg benieuwd. (Wie spot de eerste niet-Duitse mast in Duitsland? )

Re: Duitse hoogspanningsmasten

Ingevoed: 07 feb 2012 19:53
door Peter
Woensdag 1 februari was ik voor mijn treinenhobby in Duitsland en deze keer heb ik een paar tussenstops gemaakt om enkele typisch Duitse hoogspanningsmasten te fotograferen.

Afbeelding
In Schüttorf kwam ik deze stokoude 110kV masten tegen in drie-evenconfiguratie. Dit is de 110kV lijn van Nordhorn naar Schüttorf. Deze masten zijn ongeveer 80 jaar oud en ik heb ergens gelezen dat RWE momenteel bezig is om deze oude masten te vervangen voor nieuwere exemplaren die o.a. beter bestand zijn tegen sneeuw en ijzel. In november 2005 knapten in het Münsterland oude 110kV masten massaal af onder het gewicht van de vele sneeuw die er die dag viel waardoor plaatsen als Ochtrup dagen lang zonder elektriciteit hebben gezeten.

Afbeelding
Tussen Schüttorf en Salzbergen lopen dan ook nog deze zware 380/220kV leidingen richting de kerncentrale van Lingen. De drie-onevenmasten links zijn van de 380/220kV combinatielijn Lingen Hanekenfähr - Gronau en de onvolledige dennenboommasten daarnaast zijn van de 380/220kV combinatielijn van Lingen richting Münster en verder. In 2009 heeft deze lijn een tweede 380kV circuit gekregen. De isolatoren hangen schuin door de ijzig koude wind die er die dag stond.

Afbeelding
Vlak voor Salzbergen staat deze 110kV aftakmast. Dit soort constructies zie je veel in Duitsland.

Re: Duitse hoogspanningsmasten

Ingevoed: 09 feb 2012 11:33
door Hans
Je mag raden waar ik gisteren allemaal met de trein (en de camera!) langs ben gekomen op weg naar Bremerhaven voor dat tweede baantje waar Jacob het over had.

Ik heb ze allemaal ook gefotografeerd, al zijn mijn foto's niet zo best als die van jou.
Heb nu satelliet-internet (ik zit op een schip) en dat is dermate traag dat uploaden de komende paar weken even niet gaat, maar je houdt ze tegoed.

Re: Duitse hoogspanningsmasten

Ingevoed: 12 feb 2012 22:02
door Peter
Ik denk dat ik het al wel weet Vorig jaar ben ik overigens nog in Bremen geweest maar daar boven nog nooit. Ik ben benieuwd naar nog meer hebt gezien.

Duitsland, het land van Bier, Bratwurst en Combinatiemasten

Re: Duitse hoogspanningsmasten

Ingevoed: 07 mar 2012 22:21
door Ot
Peter voegde de load toe:drie-onevenmasten
Gefeliciteerd U bent genomineerd voor het Nieuwe hoogspanningsnet jargonwoord van het jaar!
Mooie vinding ik heb hem nog nergens anders gezien, maar hij klopt gewoon precies.

zeg hans, komen die beloofde foto's nog?

Re: Duitse hoogspanningsmasten

Ingevoed: 25 mar 2012 19:50
door Peter
Afgelopen donderdag was ik ook nog even voor mijn fotografeerhobby in Duitsland en op de terugweg heb ik nog even een korte stop gemaakt vlak voordat ik weer de snelweg op ging.