Pagina 1 van 1

'Een op de drie stroomstoringen door graven'

Geplaatst: 24 mei 2012 18:20
door voltron
Stroomstoring centrum Rotterdam


Toegevoegd: donderdag 24 mei 2012, 17:49


In het centrum van Rotterdam is een grote stroomstoring. Volgens netbeheerder Stedin hebben zo'n zesduizend aansluitingen geen elektriciteit.

De oorzaak van de storing is nog niet bekend.

In Rotterdam zijn dit jaar vaker stroomstoringen geweest. In januari werd besloten dat er een onafhankelijk onderzoek zou komen naar de storingen.
http://nos.nl/artikel/376485-stroomstor ... erdam.html
Waarom donderdag bij 15.000 huishoudens in Schiedam en Vlaardingen uitviel, kan netbeheerder Stedin nog altijd niet zeggen. Stedin weet echter wel dat stroomuitval één op de drie keer te wijten is aan graafwerkzaamheden.

"Ontzettend vervelend dat dit voor de tweede keer in een maand tijd gebeurd is", zegt een woordvoerder van Stedin over de storing van donderdagochtend. Rond 10.00 viel in de wijken Groenoord, Spaland en Kethel in Schiedam en de wijk Holy in Vlaardingen de stroom uit. De brandweer moest uitrukken om her en der mensen uit liften te bevrijden.

Voorlichting
Hoewel de storing na ongeveer een uur op de meeste adressen was verholpen, weet Stedin nog niet precies wat de oorzaak was. "We stellen alles in het werk om storingen te voorkomen, maar het is nooit helemaal uit te sluiten." Om storingen door graafwerkzaamheden te voorkomen investeert het netwerkbedrijf in voorlichting van aannemers, zodat die weten waar ze op moeten letten.

Overigens steekt het bedrijf naar eigen zeggen ook de hand in eigen boezem. Stedin investeert het komende jaar 500 miljoen euro om het netwerk te verbeteren.
http://www.rijnmond.nl/nieuws/01-03-201 ... oor-graven
In Rotterdam lopen de nodige 150 kv kabels onder de grond in stedelijk gebied. Is het bekend of deze kabels ook worden geraakt bij werkzaamheden en zo ja wordt dit niet zo langzamer hand een groot probleem? De stroom is in Rotterdam nu al vaker uitgevallen. Neem aan dat als een ondergrondse 380 kv kabel wordt geraakt bij graafwerkzaamheden dat de gevolgen groter zullen zijn.

Re: 'Een op de drie stroomstoringen door graven'

Geplaatst: 24 mei 2012 18:49
door Shrek
Het grote voordeel van ongevallen met kabels is natuurlijk dat ze een geaarde shielding hebben. Een graafmachine zal dus nooit in het pad van de stroom zitten voor de beveiliging afslaat, bij een ongeval met een kraan en een luchtlijn moet er eerst een hoeveelheid stroom door de kraan gegaan zijn voor het boeltje plat gaat.
Ook met 380kV denk ik dus dat de graafmachine relatief weinig gevaar loopt, al is het natuurlijk nooit een leuke situatie

Re: 'Een op de drie stroomstoringen door graven'

Geplaatst: 24 mei 2012 19:00
door voltron
Maar als zon 380 kv kabel wordt geraakt zal er toch waarschijnlijk een groter gebied zonder stroom komen te zitten?

Re: 'Een op de drie stroomstoringen door graven'

Geplaatst: 24 mei 2012 22:39
door Mark
In het geval van Rotterdam betreft het vrijwel altijd 50kV (of lager) kabels meen ik eens gelezen te hebben in de media. Ik mag toch aannemen dat een 380kV kabel niet zo 123 doormidden te hakken is ?

Re: 'Een op de drie stroomstoringen door graven'

Geplaatst: 25 mei 2012 08:10
door Hans
Als een 380 kV-grondkabel klapt en hij bevindt zich in een ringstructuur (zoals het geval zal worden bij Wateringen-Bleiswijk, dan zal er waarschijnlijk niet eens een storing optreden wanneer de kabel uitvalt. In theorie moet het redundante circuit op de luchtlijnen genoeg stroom kunnen verzetten om zodoende de ring in een hoefijzer te veranderen en alsnog ieder trafostation van stroom kunnen voorzien. Dat is juist de kracht van een redundant distributienet met ringvormen.

Dat wil niet zeggen dat we dan van de problemen af zijn. Steek de schep van je graafmachine in 380 kV 1650 MW (of iets in die trant) en je machine, jijzelf en iedereen vlakbij je verandert in Kentucky Fried Chicken.
MarkNL schreef:In het geval van Rotterdam betreft het vrijwel altijd 50kV (of lager) kabels meen ik eens gelezen te hebben in de media. Ik mag toch aannemen dat een 380kV kabel niet zo 123 doormidden te hakken is ?
Klopt alllebei. De storingen in Rotterdam (het begint inderdaad aardig op te vallen nu ) zijn allemaal in het middenspanningsnet van 50, 20 of 10 kV. Je zou haast gaan denken dat de middenspanning bovengronds transporteren nog betrouwbaarder is dan ondergronds in dat gebied.
Het hoogspanningsnet, boven- en ondergronds, heeft er zogezegd niets mee te maken.

Een 380 kV-grondkabel is inderdaad gepantserd. Daarnaast liggen ondergrondse hoogspanningskabels ook altijd midden onder zogeheten grondplaten of berschermingsnetten. Wanneer je pal boven een grond-hoogspanningskabel gaat graven, stuit je na verloop van tijd op een bepantseringsnet of op een solide kunststof plaat. Deze twee zijn niet sterk genoeg om het geweld van een grote graafmachine werkelijk te weerstaan, maar het geeft wel weerstand en de kraanmachinist zal het zeker merken waneer hij ze raakt, waarna er tijdig gestopt kan worden met graven.
Daarnaast wordt er in stedelijk gebied veel gebruik is gemaakt van HDD (horizontal directional drilling) om grondkabels te leggen. Daarbij zijn mantelpijpen nodig die men horizontaal in een lange buis de grond in drilt. Daarna wordt de kabel door deze buis getrokken. Deze mantelpijpen zijn van staal en het komt erop neer dat je een behoorlijk heftige graafmachine nodig hebt om daarin te komen. Denk aan een rupskraan van 30 ton, 500 kW en een schep van twee kuub. Met een minigraver of een wielkraan kom je er niet zomaar in.

Re: 'Een op de drie stroomstoringen door graven'

Geplaatst: 25 mei 2012 09:20
door ElektroThriller
IMHO geldt een zogenoemde zakelijkrechtstrook onder hoogspanningslijnen. Geldt iets dergelijks ook boven hoogspanningskabels? In ieder geval worden de 'grondroerders' via openbare informatie geacht te weten wat ze aan het doen zijn. Almere kent een ambtelijke kaart. De publieke versie is via internet toegankelijk, maar voor intern gebruik is een veel uitgebreidere versie beschikbaar.

Re: 'Een op de drie stroomstoringen door graven'

Geplaatst: 25 mei 2012 13:51
door voltron
Hans schreef: Klopt alllebei. De storingen in Rotterdam (het begint inderdaad aardig op te vallen nu ) zijn allemaal in het middenspanningsnet van 50, 20 of 10 kV. Je zou haast gaan denken dat de middenspanning bovengronds transporteren nog betrouwbaarder is dan ondergronds in dat gebied.
Het hoogspanningsnet, boven- en ondergronds, heeft er zogezegd niets mee te maken.
Dat zou wel mooi zijn, speciaal mini-net bovengrondse kabels in de regio Rotterdam. Met die hele haven en industrie zal vast niemand klagen over "horizonvervuiling". Zie het helaas alleen niet gebeuren

Re: 'Een op de drie stroomstoringen door graven'

Geplaatst: 21 jul 2012 00:30
door Knarvel
ElektroThriller schreef:IMHO geldt een zogenoemde zakelijkrechtstrook onder hoogspanningslijnen. Geldt iets dergelijks ook boven hoogspanningskabels? In ieder geval worden de 'grondroerders' via openbare informatie geacht te weten wat ze aan het doen zijn. Almere kent een ambtelijke kaart. De publieke versie is via internet toegankelijk, maar voor intern gebruik is een veel uitgebreidere versie beschikbaar.
Een grondroerder is intussen altijd verplicht een zgn. KLIC-melding te doen. (De laatste bijverdienste van het Kadaster, zie: http://www.kadaster.nl/window.html?inhoud=/klic/ KLIC = kabel en leiding informatie centrium). Op grond hiervan ontvangt hij gedetailleerd kaartmateriaal over de positie en kenmerken van de ter plekke bekende kabels en buizen. Deze kaarten dienen gedurende de volledige duur van het graven op het werk beschikbaar te zijn, anders gaat de aannemer op de bon. En dat kan afhankelijk van de bedrijfsgroote duizenden euries kosten.
Uit eigen ervaring weet ik dat de kabels vaak niet goed op kaart staan ingetekend, als grondroerder ben je verplicht alle kabels die in je tekeningen aangegeven staan te lokaliseren, bv door manueel voorsteken, of door een kabelsnuffelaar. (Die heeft trouwens geen enkele aannemer, afgezien daarvan zouden ze er ook niet goed mee kunnen omgaan..._)
Zelf herrinner ik mij aan een 50kv storing door een bodemmonstername. De grondboorder had tekeningen van het GEB, en volgens deze zat hij 1,5 meter naast de kabel gemeten vanaf de oever. Wat de goede man niet wist was dat de gemeente jaren eerder 1,5 meter van de vaart afgesnoept had om de weg ter plaatse te verbreden. Je snapt wel hoe het verder verliep, de betonnen beschermingsschotten op 1,3m diepte hadden geen kans tegen de boor en de kabel al helemaal niet. Het bodemmonster werd tot 24 meter diep genomen en bevatte ook enig PVC en koper op een ongebruikelijke diepte. De booroperator had van deze treffer helemaal niets gemerkt, 30.000 huishoudens om hem heen daarentegen zeer wel. Omdat het overdag gebeurde, kon de zaak spoedig verheldert worden, en binnen 2 uur had iedereen weer stroom.