Een jaar geleden: Orkaan 'Allan' in Denemarken

Discussieer mee over de wereld van het grootschalig elektriciteitsnet en alles wat daarmee te maken heeft
Plaats reactie
Gebruikersavatar
elo
150 kV
Berichten: 200
Lid geworden op: 19 mar 2012 23:39
Dichtstbijzijnde trafo: Rijswijk ZH

Een jaar geleden: Orkaan 'Allan' in Denemarken

Bericht door elo » 27 okt 2014 22:36

Interessante bericht op de website van Energinet.dk http://www.energinet.dk/DA/El/Nyheder/S ... skete.aspx.

Op 28 oktober 2013 werd Denemarken door storm 'Allan' geraakt. Tijdens deze storm werd de hoogste windsnelheiden ooit in Denemarken gemeten. Hoogste gemeten gemiddelde snelheid was 39,5 m/s (142 km/h) en een windstoot van 53.5 m/s (193 km/h) werd gemeten. De schade was natuurlijk behoorlijk. Drie doden, grote schaden in de bossen en het treinverkeer was twee dagen volledig verlamd door gevallen bomen. Nu blijkt het dat ook het deense elektriciteitsnet een kritisch situatie doorging. Hier het bericht door 'Giggle' vertaald.

https://translate.google.nl/translate?s ... edit-text=

In het westen werd het kritisch door het plotseling wegvallen van veel windkrachtvermogen omdat de turbines zich uitschakelen bij hoge windsnelheiden. Dan viel eerst een intern 400 kV lijn uit en straks daarna nog viel een van de twee 400 kV circuits uit Duitsland door stormschade in Duitsland weg. Om het nog erger te maken schakelde ook een 400/150 kV transformer bij Odense (Fraugde) uit. Hierdoor viel de HVDC verbinding tussen oost en west weg (verlies van 600 MW). Het werd niet beter als de monteur vanuit Jutland die dat probleem moest oplossen in een stilstaand snelwegfile belandde (het verkeer was nu door de storm een groot chaos). Zo een beetje alles wat elektriciteit kon produceren werd ingezet als draaiend reserve omdat er werd gevreesd dat de tweede 400 kV circuit uit Duitsland ook zou uitvallen maar gelukkig gebeurde er geen verder incidenten.

In het oosten (Sealand met Kopenhagen) was het nog spannender. Behalve dat de windmolens ook hier stopten en de HVDC verbinding naar het westen was weggevallen spookte het hier ook. Verschillende 132 kV lijnen vielen uit en daardoor werd de belangrijkste reservecentrale (Kyndby) van het net gescheiden. Ook viel de Kontek HVDC verbinding naar Duitsland (600 MW) uit. Dus Sealand is nu zeer afhangelijk van de kabels naar Zweden. Als maar een van de twee 400 kV kabels het zou begeven was een blackout zeer waarschijnlijk. Dus ze stond paraat om 500000 verbruikers uit te schakelen als er nog meer ongelukken zou gebeuren. Pas toen het lukte om de HVDC verbinding tussen west en oost te herstellen begon de situatie zich te ontspannen.

En ja, het nieuwe hoofdkwartier van Energinet.dk heeft de storm ook niet ongeschonden overleeft.

Gebruikersavatar
Ot
Actief in het mainsite team
Berichten: 561
Lid geworden op: 11 dec 2011 21:59
Dichtstbijzijnde trafo: zwolle weteringkade

Re: Een jaar geleden: Orkaan 'Allan' in Denemarken

Bericht door Ot » 28 okt 2014 15:00

het is dus wel spannend geweest in denemarken tijdens de storm! Maar dat was toch niet dezelfde storm als die het dak van het converter station in de Eemshaven beschadigde. Apart dat er dan verder geen een mast of windmolen is omgewaaid als het zo hard ging.

Elke keer dat het stormt in Normandie of engeland gaat daar dan de stroom eraf maar dat is dan altijd van die kleine betonnen of houten middenspanning die uitvalt. Dat ook het grote hoogspanningsnet zo geplaagd kan worden dat de N 1 toestand bereikt wordt op meer dan een plek tegelijk, dat hoor je eigenlijk nooit iets in Europa geloof ik.

Dus als een van de twee kabels onder de Sont door spanningsloos was geraakt had het hele oosten van denemarken niet genoeg vermogen meer gehad om zichzelf te kunnen voeden zodat er dan had moeten worden opgeofferd in het gebied. betekent dat nu ook dat het ook bij mooi windstil maar bewolkt weer al zo is dat het oosten afhankelijk is van import van elders als de windmolens niet draaien en er geen zon is?
50 kV | DENK aan de kleintjes! STOP het UITRUIL BEGINSEL!!

Gebruikersavatar
Shrek
380 kV + Netkaartcrew
Berichten: 2496
Lid geworden op: 18 mei 2012 17:53
Dichtstbijzijnde trafo: Wespelaar

Re: Een jaar geleden: Orkaan 'Allan' in Denemarken

Bericht door Shrek » 28 okt 2014 15:07

Ot schreef:betekent dat nu ook dat het ook bij mooi windstil maar bewolkt weer al zo is dat het oosten afhankelijk is van import van elders als de windmolens niet draaien en er geen zon is?
Dat is toch niet zo vreemd? Het geldt ook voor heel België hoor

Gebruikersavatar
elo
150 kV
Berichten: 200
Lid geworden op: 19 mar 2012 23:39
Dichtstbijzijnde trafo: Rijswijk ZH

Re: Een jaar geleden: Orkaan 'Allan' in Denemarken

Bericht door elo » 28 okt 2014 21:26

Ot schreef::o het is dus wel spannend geweest in denemarken tijdens de storm! Maar dat was toch niet dezelfde storm als die het dak van het converter station in de Eemshaven beschadigde. Apart dat er dan verder geen een mast of windmolen is omgewaaid als het zo hard ging.
Dat was dezelfde storm. Volgens mij geen hoogspanningsmasten omgewaaid, wel wat takken en bomen in de kabels gevlogen, zie foto in de artikel.
Ot schreef:Dus als een van de twee kabels onder de Sont door spanningsloos was geraakt had het hele oosten van denemarken niet genoeg vermogen meer gehad om zichzelf te kunnen voeden zodat er dan had moeten worden opgeofferd in het gebied. betekent dat nu ook dat het ook bij mooi windstil maar bewolkt weer al zo is dat het oosten afhankelijk is van import van elders als de windmolens niet draaien en er geen zon is?
Totdat de windturbines door de storm uitvielen kwam een behoorlijk groot deel van het elektriciteitsproductie in Sealand van windmolens. Daarnaast werd er waarschijnlijk ook veel goedkoop elektriciteit via de twee HVDC verbindingen geimporteerd (tot die ook uitvielen). Dus er waren maar weinig grote centrales die draaide (en de snelstartende Kyndbyværket kon niet ingezet worden door uitval van belangrijke 132 kV lijnen). Dus echt een hachelijk situatie. Ik ken de verhoudingen in Sealand niet maar in heel Denemarken is er nu een geinstalleerd windkrachtvermogen van ongeveer 5000 MW terweil de gemiddelde verbruik rond de 4000 MW ligt. Als een groot deel van dit vermogen in een korte tijd wegvalt wordt het lastig omdat je dan zeer afhangelijk van de verbindingen naar de buurlanden wordt.

Plaats reactie