Noodafkoppelingsplan Elia

Discussieer mee over de wereld van het grootschalig elektriciteitsnet en alles wat daarmee te maken heeft
Mastbeeld van deze aansluiting
Knarvel
380 kV + Netkaartcrew
Loads: 876
Aangesloten op: 29 apr 2012 18:19
Favoriete mastsoort: Gaffelmast
Dichtstbijzijnde trafo: Waarderpolder

Re: Noodafkoppelingsplan Elia

Load door Knarvel » 07 okt 2018 11:06

In het aanghaalde artikel van de Standaard llezen we o.a:
Er stromen vandaag grote volumes elektriciteit, afkomstig van de windmolenparken in Noord-Duitsland, via ons land naar het zuiden van Duitsland. Het Duitse hoogspanningsnet is zelf niet krachtig genoeg om al die elektriciteit naar de Zuid-Duitse industrieterreinen te transpor­teren. Zonder die stroomtransit zou België veel meer stroom kunnen invoeren voor eigen gebruik.
Dat is verrassend, want tot op heden heeft België geen enkele interconnector met Duitsland. Je zou dan denken dat Nedrland en Frankrijk hier ook onder te lijden hebben. Welke route volgt die Duitse energie, en over welke vermogens hebben we het? Overigens klagen ook Polen en Tsjechië over Duits doortransport over hun netten.

Mastbeeld van deze aansluiting
Shrek
380 kV + Netkaartcrew
Loads: 1665
Aangesloten op: 18 mei 2012 17:53
Favoriete mastsoort: dubbelvlag mast
Dichtstbijzijnde trafo: Boortmeerbeek

Re: Noodafkoppelingsplan Elia

Load door Shrek » 07 okt 2018 13:51

Nederland en Frankrijk hebben er ook onder te leiden hoor. Maar los daarvan zou elk land sowieso genoeg geïnstalleerde reservecapaicteit moeten hebben om zelf het licht aan te houden. Daar moet in België dringend in geïnvesteerd worden.

Mastbeeld van deze aansluiting
Peter
380 kV + Netkaartcrew
Loads: 3059
Aangesloten op: 07 dec 2011 20:02
Favoriete mastsoort: Donaumast
Dichtstbijzijnde trafo: Almelo Tusveld

Re: Noodafkoppelingsplan Elia

Load door Peter » 07 okt 2018 14:18

Duitsland is wel bezig met de bouw van nieuwe 380kV verbindingen om alle windenergie van noord naar zuid te kunnen transporteren. Ze willen zelfs HVDC lijnen aan gaan leggen, al dan niet ondergronds, maar dat duurt allemaal nog jaren...

Mastbeeld van deze aansluiting
MCvarial
middenspanning
Loads: 14
Aangesloten op: 26 feb 2017 15:43

Re: Noodafkoppelingsplan Elia

Load door MCvarial » 07 okt 2018 15:18

Ook oost europese landen zien de problematiek rond Duitse loop flows, in principe mag Duitsland dat niet en er is al meermaals klacht ingediend maar ENTSO-E ziet de situatie door de vingers.

De problematiek is België is niet zozeer het gebrek aan nieuwe investeringen, tot in 2012 hadden we met 16GW geinstalleerde capaciteit ruim voldoende voor onszelf te voorzien. Maar sinds de prijs zo is ingestort zijn er tal van gascentrales gewoon uit de markt gestapt en pogingen om dit deels te stoppen door bijvoorbeeld de subsidiëring via de strategische reserve liggen politiek moeilijk en zijn recent afgeschoten door de EU. Daardoor zitten we vandaag met een kleine 12GW aan geïnstalleerde capaciteit die nog steeds dalende is. Dus zelfs met alle centrales beschikbaar kunnen we onszelf niet voorzien. Laat staan in een N-1 scenario.

En het politiek geroeptoeter om de enige rendabele centrales op de markt te sluiten en nieuwe onrendabele gascentrales te bouwen nadat er een hele hoop in pensioen zijn gegaan wegens geen subsidies help daar niet bij, integendeel. Een punt dat Engie nu wel erg gretig aan het maken is.

Plaats reactie