Het Plan Lievens is blijkbaar iets van ver voor mijn tijd (ik heb het even opgezocht) maar inderdaad, dat is ook een pompcentrale. Echter, dat plan omvatte een pompcentrale van een soort wat nog nooit gebouwd is (voor zover ik weet), namelijk een pompcentrale zonder initieel hoogteverschil. Dat is meteen ook het grootste probleem met zo'n centrale: normaal gesproken wordt een waterkrachtcentrale efficiënter naarmate het hoogteverschil groter wordt. Bij dit plan is het hoogteverschil een tiental meters in plaats van honderden meters.
Als je het interessante materie vind kan ik je het volgende filmpje aanraden:
https://www.youtube.com/watch?v=McByJeX2evM Het hoogteverschil is daar iets meer dan 500 meter. Als je liever een Nederlandstalig filmpje bekijkt, dan kan ik deze aanraden:
https://www.youtube.com/watch?v=cyJGk9UXLzQ Het verhaal over de pompcentrale begint pas na 3 minuten trouwens. Hier vind je een folder:
https://www.joostdevree.nl/bouwkunde2/j ... bel_be.pdf
Volgens de folder heeft de centrale (welke stamt uit begin jaren '70) een rendement van 75%. Het probleem met zulk soort centrales is dat het alleen gebouwd kan worden in zeer specifieke geografiën (groot hoogteverschil op korte afstand) en dus niet in Nederland bijvoorbeeld. Het is vaak ook een enorme aanslag op de natuur, omdat het water in de bekkens heel onnatuurlijk gedrag vertoond. Omdat het om enorme wateroppervlakken gaat moeten dergelijke bekkens eigenlijk een ecologische functie hebben. Met een minimaal hoogteverschil zoals bij het plan Lievens wordt het benodigde oppervlakte nog veel groter, omdat de energieinhoud linear afhangt van het hoogteverschil.
Er is in België recent geopperd een centrale in zee te bouwen, omdat de ecologische effecten dan veel kleiner zijn:
https://nos.nl/artikel/2028437-belgie-w ... -kust.html Probleem: omdat er niets natuurlijks aanwezig is vereist het grote investeringen in grondverzet.
Opslag in de vorm van waterstof heeft naar mijn idee nu meer de aandacht van verschillende partijen. Het is nog te duur en te inefficiënt, maar hier is nog (veel) ruimte voor verbetering. Bij pompcentrales, en zeker die met een klein hoogteverschil, is het rendement grotendeels een functie van de natuurwetten, zoals stromingsweerstand in de leidingen, wrijving rond de schoepen, turbulentie etc. Een hoog rendement halen kan dus alleen met behulp van dikke leidingen en grote turbines/pompen om de verliezen zo klein mogelijk te krijgen.