Dreigende overbelasting in België

Discussieer mee over de wereld van het grootschalig elektriciteitsnet en alles wat daarmee te maken heeft
Plaats reactie
Mastbeeld van deze aansluiting
Paullus
220 kV
Loads: 328
Aangesloten op: 30 jun 2012 19:45
Dichtstbijzijnde trafo: 150/10 kV Haarlem Waarderpolder

Dreigende overbelasting in België

Load door Paullus » 22 sep 2012 19:56

Een zeer actueel onderwerp is het gegeven dat er twijfel bestaat of België kan blijven voordoen aan de elektrische energiebehoefte nu enkele kerncentrales in het land zijn stilgelegd.
Men uit een fatalistisch geluid dat de export naar Frankrijk niet is tegen te houden onder het motto: elektronen stromen nu eenmaal zoals ze stromen.

Het dunkt me dat dit wel degelijk te sturen is door gebruikmaking van dwarsregeltransformatoren. Waarom worden die niet ingezet naar Frankrijk?
Er wordt nu zelfs gewaarschuwd dat 100 duizenden huishoudens kunnen worden afgeschakeld, als de belasting op het net echt hoog wordt, zoals met extreme koude.

Afgelopen februari 2012 schijnt het ook maar net goed gegaan te zijn.
Je zou toch verwachten dat de EU in staat zou zijn om lokale problemen op te lossen wat opwekking betreft. Kortom, bijstand van nabuurlanden om leveringszekerheid te garanderen, ook in hooglastomstandigheden. Dat is juist een technologische uiting van solidariteit.

Mastbeeld van deze aansluiting
Shrek
380 kV + Netkaartcrew
Loads: 2078
Aangesloten op: 18 mei 2012 17:53
Dichtstbijzijnde trafo: Boortmeerbeek

Re: Dreigende overbelasting in België

Load door Shrek » 23 sep 2012 00:36

Waarom zou de export naar Frankrijk niet tegen te houden zijn? Als de Belgische centrales hun capaciteit niet verkopen in Frankrijk moeten de Fransen zelf produceren en ontstaan er geen energiestromen.
Het dient trouwens gezegd dat het overgrote deel van de stromen naar Frankrijk afkomstig zijn uit Nederland (of verder). De regelaars aan de grens met Nederland hebben dus op zich al veel invloed.

Plaats reactie