Netspanning en Netfrequentie versus Lichtsterkte

Discussieer mee over de wereld van het grootschalig elektriciteitsnet en alles wat daarmee te maken heeft
BaDu
Globale moderator
Loads: 1890
Aangesloten op: 18 mar 2014 13:55
Favoriete mastsoort: Deltamast

Re: Netspanning en Netfrequentie versus Lichtsterkte

Load door BaDu » 15 jun 2019 15:17

Zoals Johan wel ook aan geeft heeft traditioneel een regeltrafo MS/LS zin als het MS-net veel variatie vertoond. Dat is in >90% van de gevallen nog steeds zo, maar vanwege het steeds groter wordende aandeel van zonnepanelen op zwakke LS-netten treden in steeds meer wijken spanningsproblemen op tijdens volle zonneschijn. De effecten zijn dan de spanning aan de LS-zijde hoog oploopt (tot boven de tolerantie van +10%) en de zonneinverters inderdaad uitschakelen (iets waar Hans ervaring mee heeft). Dat is geen gewenste situatie in de race om de CO2 uitstoot te verlagen.
De Nederlandse netbeheerder Liander neemt daarom proeven met geregelde MS/LS trafos die actief de LS-zijde regelen of met instelbare trafo's die in de zomer een andere tapstand krijgen als in de winter.

Echter er is een simpelere oplossing voor de spanningsproblematiek op LS/MS niveau tgv zonneinverters, deze mag in NL niet worden toegepast vanwege wetgeving. De inverters mogen in NL alleen ohms gedrag vertonen, maar het is echter prima mogelijk de spanning regelen door de inverter ook inductief of capacitief gedrag te laten vertonen. Het fijne van deze oplossing is dat het eigenlijk niets kost, het is een software aanpassing in de inverter. Of soms zelfs een instelling in de inverter, want in DLD is deze instelling voor de grotere inverters (>11kW) al verplicht. Nadeel is wel dat de stroom in de LS-kabels wat groter wordt en het dus slechts een beperkte oplossing kan bieden.

Op MS-niveau worden bij mijn weten in NL vrijwel alle netten spanningsgeregeld door een HS/MS regeltrafo. Liander (en alle andere netbeheerders) in NL investeert flink in de uitbouw van het MS-net waarbij voor nieuwe netten gekozen wordt voor 20kV bedrijfsspanning. Alle nieuwe apparatuur die geplaatst wordt in vervanging is 24kV geschikt maar wordt bederven op 10kV. Verder worden de MS-spanningen lager dan 10kV uitgefaseerd (Schalkwijk, Haarlem).

De echte grootste kosten voor de netbeheerders zitten in de uitbouw van de LS-netten, daarvan liggen in NL iets van 300.000km. Het grootste gedeelte is gebouwd in de jaren 50/60/70. Alle wijknetten in NL zijn (tot ca 2000, een exact jaartal weet is echter niet) uitgelegd op slechts 1kW gelijktijdig gebruik per aansluiting. Nu straks huishoudens naar de warmtepomp gaan en zonnepanelen leggen neemt dit getal toe tot 3 kW per aansluiting. De netbeheerders denken (of hopen) echter in de meeste gevallen weg te komen met het toepassen van lokale opslag. Dit kan een batterij thuis zijn, maar meer en meer ook de elektrische auto. Een thuis accu heeft max 10kWh opslag terwijl een e-auto al gauw 64kWh of meer aan boord heeft. Helaas hebben nog niet veel E-autos de mogelijkheid om terug te voeden. Persoonlijk denk ik dat als je de batterij en inverter slim kiest je misschien wel onder de 1-1,5kW per aansluiting zou kunnen blijven, je hebt dit vermogen dan wel vele uren van de dag. De eerste onderzoeken daarvan heb ik al langs zien komen.

Dit veroorzaakt ook een betere balans tussen piekvermogen en gelijktijdigvermogen waardoor de beschikbare netcapaciteit veel beter benut kan worden. Het is energetisch en kostentechnisch natuurlijk niet efficient dat je een net uitlegd op het grote verschil terwijl dat met de moderne opslag mogelijkheden eigenlijk helemaal niet hoeft. Maar er zal nog wel veel water door de rijn/schelde/maas gaan vloeien voordat we dat echt gaan toepassen.
KML-generator generator

kevelek
middenspanning
Loads: 32
Aangesloten op: 05 jun 2019 20:00

Re: Netspanning en Netfrequentie versus Lichtsterkte

Load door kevelek » 21 jun 2019 20:30

Toevallig tegengekomen op het net

https://www.tijd.be/dossiers/nieuwe-inz ... 25706.html

Niet toepasbaar voor een standaard rijhuis, maar desalniettemin zeer interessant. We kunnen met wat goede moed en wil mooie tijden tegemoet gaan.
Meten is Weten, Gissen is Missen. Raak niets aan wat niet geaard is en aard nooit zonder te meten.

Plaats reactie