Zonneparken Zuid-Oost Drenthe

Discussieer mee over de wereld van het grootschalig elektriciteitsnet en alles wat daarmee te maken heeft
Plaats reactie
Mastbeeld van deze aansluiting
jk-5
laagspanning
Loads: 8
Aangesloten op: 11 jun 2017 21:44
Favoriete mastsoort: Donaumast
Dichtstbijzijnde trafo: Emmen Bargermeer

Zonneparken Zuid-Oost Drenthe

Load door jk-5 » 20 okt 2018 22:15

Nu in heel Nederland de energietransitie in volle gang is kan zelfs zuid-oost Drenthe niet achterblijven. Vooral bij de omgeving rond Emmen is dit duidelijk te zien door de nieuwbouw van 2 grote zonneparken. Een hiervan is al in productie (Lange runde, 13.7MW), en de tweede is op dit moment in aanbouw. Een aantal weken geleden heb ik samen met reening op locatie een kijkje genomen bij lange runde. Ik zal in deze post vooral in gaan op hoe het veld is aangesloten op het net. Kiekjes van het park zelf houden jullie van me tegoed, die staan op een telefoon die recentelijk is gepromoveerd tot 'oude telefoon'.

Het station is aangesloten met 4 converterhuisjes. In deze huisjes wordt de gelijkstroom die uit de pannelen komt omgezet naar 10kV wisselstroom. Deze hutjes zijn met een flink stuk private kabel aangesloten op een extra huisje wat het inkoopstation van Enexis is. Vanaf hier loopt een 10kV kabel naar 110/10kV station Klazienaveen Zwet.

Afbeelding
Overview van het park. In rood omcirkeld zijn de converterhutjes. Bij de gele pijl staat een 10kV paaltje (zie volgende afbeelding) die de ligging van de kabel verraadt. Hierdoor is de met bruin ingetekende 10kV kabel ook niet moeilijk, vooral doordat er op de luchtfotos graafsporen te zien zijn.

Afbeelding
Het paaltje die de ligging van de 10kV kabel verraadt. Er stonden meer van deze paaltjes richting het inkoopstation.

Afbeelding

Afbeelding
Vanaf het paaltje en het zonnepark loopt de kabel door naar een 10kV inkoopstation van enexis, die een flink stuk verderop langs de straat staat. Gezien de paaltjes boven deze kabel(s) is het zeer waarschijnlijk privaat aangelegd tot het inkoopstation, omdat Enexis geen paaltjes plaatst boven 10kV.

Afbeelding
Het inkoopstation van Enexis. Dit huisje is in beheer door enexis, te herkennen aan de gele sticker met nummer op de deur. Ook zit op deze deur een waarschuwingssticker voor een photovoltaisch systeem. De installatie is pas spanningsloos als hij van beide kanten is afgeschakeld.

Afbeelding
Vanaf het inkoopstation is het niet moeilijk. Verderop in dezelfde straat zit toevallig een 110/10kV station. We hebben geen aanwijzingen qua graafsporen voor deze kabel kunnen vinden, maar gezien het vermogen is het onwaarschijnlijk dat het inkoopstation is ingelust in een bestaande verbinding van Enexis.

Tot zover het veldwerk bij zonnepark Lange Runde. Er gaan zeker nog meer van deze posts volgen voor andere stations in de regio.

Mastbeeld van deze aansluiting
Hans
Site Admin + actief in het mainsite team
Loads: 3076
Aangesloten op: 03 dec 2011 20:49
Favoriete mastsoort: Tonmast
Dichtstbijzijnde trafo: Veenoord en Wageningen

Re: Zonneparken Zuid-Oost Drenthe

Load door Hans » 20 okt 2018 23:08

jk-5 voegde de load toe:
20 okt 2018 22:15
kan zelfs zuid-oost Drenthe niet achterblijven

Niet zo denigrerend over onze uithoek tussen de hunebedden. ;)

In ieder geval, zonnepark Lage Runde was/is bekend en staat al enige tijd op de netkaart. Het andere park bij Oranjedorp overigens nog niet en de aansluiting op 10 kV ook nog niet, dus daar zit nog een stukje huiswerk.

Overigens krijgen wij beiden er ook nog eentje vrijwel in jouw en mijn achtertuin. Ten zuidwesten van Sleen gaat men er ook eentje aanleggen, beraamd op 11 MWp. Die wordt heel wat interessanter om aan te sluiten, want (helaas, nu ondergraaf ik mijn eigen openingszin) in de wijde omtrek is het een anonieme streek van dorpjes, boerderijen, Zwolle - Meeden en verder helemaal niets. Dus is er ook niets voorhanden waar je zomaar even 11 MW invoeding op kan aansluiten. Dat redt zelfs de nabijgelegen rioolwaterzuivering niet. Het kan wel zijn dat Enexis een dikke steeklijn helemaal naar Veenoord of naar Emmen Weerdinge moeten graven om dit plan aan het net te kunnen hangen. Dat gaat ongetwijfeld niet goedkoop worden.
Trots geboren in het 110 kV-gebied

Mastbeeld van deze aansluiting
jk-5
laagspanning
Loads: 8
Aangesloten op: 11 jun 2017 21:44
Favoriete mastsoort: Donaumast
Dichtstbijzijnde trafo: Emmen Bargermeer

Re: Zonneparken Zuid-Oost Drenthe

Load door jk-5 » 20 okt 2018 23:24

Van het park bij Sleen/Noord-sleen had ik nog niet gehoord, dat is wel interessant. Dat zou dan inderdaad waarschijnlijk een lijn uit Emmen komen. Enige zware 10kV wat hier in de buurt ligt is het transportstation in Sleen, waar ook een biocentrale in Het Haantje op invoed. Misschien zelfs al in de toekomst op 20kV vanuit Emmen Weerdinge? Wie weet?

Het park bij oranjedorp is de volgende die ik op zal leveren op deze manier. Ik heb er afgelopen week een kijkje genomen, en hij wordt met 2 nieuwe circuits 10kV aangesloten op Emmen Bargermeer. Ze hebben meteen de kans genomen om in het hele industrieterrein die ertussenligt ook alle 10kV kabels en trafos te vervangen. Flink project dus waar 1 10kV circuit uit productie wordt genomen en 3 nieuwe terugkomen. Meer details later ;)

Plaats reactie