Tijden aanleg middenspanningskabels

Discussieer mee over de wereld van het grootschalig elektriciteitsnet en alles wat daarmee te maken heeft
Plaats reactie
Gebruikersavatar
Stoomtrein
Nieuw forumlid. Wees vriendelijk voor 'm ;-)
Berichten: 2
Lid geworden op: 07 sep 2016 22:56

Tijden aanleg middenspanningskabels

Bericht door Stoomtrein » 22 dec 2016 14:32

Hallo Allemaal,

Voor een schoolproject ben ik op zoek naar wat informatie over het leggen van middenspanningskabels. Het gaat hierbij om 3x1x240, 400 en 630 AL XLPE trefoil kabels. Hoe gaat het leggen in zijn werk? Wat is hiervoor allemaal nodig en hoeveel man werken hieraan. Hoeveel meter kabel worden er per uur gelegd etc.

Ik hoop dat jullie kunnen helpen

Groet, Jan

Gebruikersavatar
Knarvel
380 kV + Netkaartcrew
Berichten: 1184
Lid geworden op: 29 apr 2012 18:19
Dichtstbijzijnde trafo: Waarderpolder

Re: Tijden aanleg middenspanningskabels

Bericht door Knarvel » 22 dec 2016 22:17

Dag Jan,
op volgende filmpjes zie je enige gangbare methoden om snel kabel te leggen. je kan wel ongeveer schatten dat op deze manier 2 km per uur verlegd kan worden. De tijd benodigt voor het maken van moffen en kabeleindsluitingen zit daar natuurlijk niet bij.

Link


Link


Link

Vroeger ging dat met wat meer handwerk, arbeiders waren goedkoop en vrachtwagens duur.

Link

Gebruikersavatar
Johan
380 kV + Netkaartcrew
Berichten: 607
Lid geworden op: 12 sep 2014 20:15

Re: Tijden aanleg middenspanningskabels

Bericht door Johan » 23 dec 2016 21:19

Hallo Jan,

Voor kabels te leggen zoals je vraag zijn heel grote verschillen in kosten per meter, inzet van mankracht en inzet van materiaal.

Bij het tweede filmpje van Knarvel zijn de inzet van mankracht het laagst en zijn de meeste meters per uur te realiseren. Maar om deze methode toe te passen mogen er in de berm van de weg geen andere kabels of leidingen liggen en de grond geschikt is voor de kabelploeg. Het is wel de goedkoopste methode van leggen. Het is alleen toepasbaar met relatief dunne kabels en niet geschikt voor 3 x 1 x 240 of dikker. In Nederland zijn er niet veel plaatsen waar deze methode toegepast kan worden.

Als je in een oude binnenstad kabels moet leggen waar al meerdere laagspanning , PTT en Cai kabels liggen en gas, water en stadsverwarmingsbuizen met de nodige aansluitkabels en buizen dan krijg je een heel wat duurder kostenplaatje, waarbij ook veel meer mankracht nodig is om deze handmatig op te zoeken. Het trekken van de kabels is een stuk duurder dan de kabels zo vanaf de haspels de sleuf in rollen. De sleuf moet dan eerst over een lange lengte worden open gegraven, waarna de kabels met een lier onder de kruisende kabels en leidingen doorgetrokken moet worden.

Bij het leggen is mogelijk grondverbetering noodzakelijk, puin of stenen mogen niet in de grond zitten, dan moet eerst een laagje zand dan de kabels en deze met zand afdekken. Op een 20 cm boven de kabels komen meestal beschermplaten en 20 cm daarboven boven komt rood waarschuwingslint.
De kabels worden gebundeld en er zijn bedrijven die om de zoveel meter de kabels merken met de fasekleuren.

Johan

Plaats reactie